© Joris Herregods

Barones Ludwina de Borrekenslaan krijgt eindelijk zijn voetpad: “Zichtbaarheid zal aanzienlijk verbeteren”

De Barones Ludwina de Borrekenslaan in Aartselaar heeft een mooi uitzicht en is voorzien van een brede middenstrook en veel bomen. Maar de zwakke weggebruiker heeft er geen fiets- of voetpad. Na de voorbije verkiezingen belandde N-VA in de meerderheid en maakte de partij met sp.a/Groen meteen bekend er werk van te maken. Het voetpad is voorzien voor 2021.

Jef Wijckmans

De stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van een voetpad werd omwille een procedurefout door de deputatie echter vernietigd. De plannen werden intussen aangepast maar toch bleef het dossier liggen. Reden was de mogelijkheid tot het verkrijgen van subsidies voor riolering. De bomen moeten voor de VMM dan wel conform het bomenbeheersplan vervangen worden door nieuwe monumentale exemplaren.

Maar er zijn nog meer moeilijkheden te overwinnen. Drie woningen in de bocht naar de Kontichsesteenweg werden gebouwd nog voor het rooilijnplan in de jaren zestig was opgemaakt. Het zijn de enige drie huizen wiens eigendom tot aan de straatgoot reikt. Het gemeentebestuur liet een tijd geleden door Igean berekenen wat de kostprijs is van een onteigening van die voorste strook.

De woning met de grootste voortuinstrook stond recent te koop. Het gemeentebestuur besliste Igean de opdracht te geven die woning nu aan te laten kopen met een kostprijs van 750.000 euro. Volgens schepen Bart Lambrecht (N-VA) is het de bedoeling van het gemeentebestuur de woning af te breken en de twee kavels apart te verkopen voor nieuwbouw, zonder de voorste strook die voor de aanleg van het voetpad in gemeentelijk bezit blijft.

“Op die manier besparen we onteigeningskosten die door de landmeters van Igean eerder op 40.000 euro werd geschat”, zegt de schepen. “Bovendien blijkt uit de eerste berekeningen dat deze operatie ons niets kost.”

De oppositie had reeds eerder kritiek op de meerderheid die zich volgens hen teveel op de immomarkt begeeft. Ook het uitgeven van opdrachten aan Igean zien Open VLD en NAP niet graag gebeuren. Zij stemden in de gemeenteraad tegen maar het punt werd door de meerderheid goedgekeurd.

Sinds 2016 wordt de idee van een nieuw fietspad geopperd op de Barones Ludwina de Borrekenslaan. De akte kan nu eind deze maand getekend worden. “Zodra dat achter de rug is, kan onze groendienst alle struiken en bomen in de voortuinstrook al gaan rooien”, zegt schepen Lambrecht. “Meteen zal de zichtbaarheid in de bocht aanzienlijk verbeteren. Tegen 2020 willen we ook werk maken van de onteigening van de twee woningen ernaast. De mogelijkheid bestaat dan om tegen 2021 ook in de Borrekenslaan een voetpad aan te kunnen leggen.”