Direct naar artikelinhoud
verkiezingen Antwerpen

Samen stopt ermee: "We betreuren dat de Antwerpse sp.a niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt"

Samen stopt ermee: "We betreuren dat de Antwerpse sp.a niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt"
Beeld BELGAONTHESPOT

De Antwerpse kartellijst Samen houdt ermee op. Dat hebben de Antwerpse en nationale partijleiding van Groen beslist. "Het is geen evidente maar wel een noodzakelijke beslissing voor Antwerpen." Sp.a-topman Tom Meeuws liet weten klacht te willen indienen tegen De Lijn.

en

In een officiële mededeling laat Groen weten dat het niet doorgaat met de kartellijst Samen, maar alleen naar de Antwerpse verkiezingen trekt. "We betreuren dat de Antwerpse sp.a niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt. Wij willen voluit aan progressieve politiek kunnen doen en focussen op de problemen en uitdagingen van de Antwerpenaren, niet op de problemen van personen en partijen."

Twitter bericht wordt geladen...

Ook tijdens een persconferentie benadrukten Groen-voorzitter Meyrem Almaci en lijsttrekker Wouter Van Besien hun teleurstelling. "Maar we slaan de bladzijde om en kijken vooruit", aldus Van Besien. "We hebben alles in huis om de Antwerpenaren een volwaardig alternatief te geven."

Sp.a blijft voor Groen wel een van de partners om na de verkiezingen een coalitie mee op poten te zetten. "Ik ben ervan overtuigd dat wij daar de leiding van kunnen nemen, ik blijf kandidaat-burgemeester", zegt Van Besien. Wat er in de districten gaat gebeuren waar sp.a en Groen ook van plan waren om samen naar de kiezer te trekken, is minder duidelijk. "Onze basisdemocratie bepaalt dat wij ons daar niet mee gaan bemoeien", zegt Almaci. Van Besien bevestigt: "Deze beslissing ging over de stad, niet over de districten."

Jinnih Beels

Wat Jinnih Beels, de onafhankelijke kandidate die de tweede plaats op de Samen-lijst bezette, zal doen is nog niet duidelijk. "De toekomst moet ze voor zichzelf op een rij zetten en uitmaken", aldus Van Besien. "Ik vind het ook voor haar heel spijtig dat dit niet kan doorgaan zoals gepland." Van Besien benadrukt dat hij haar de tijd zal geven om een keuze te maken. "En ik vraag dat jullie dat ook doen." 

Ook de andere onafhankelijke kandidaten, die nog niet waren bekendgemaakt, zouden nog geen keuze hebben gemaakt.

Klacht tegen De Lijn

Tom Meeuws reageert dat hij de beslissing van Groen betreurt. "Dit is vooral jammer voor de Antwerpenaren die dromen van een warmer en socialer Antwerpen", stelt hij. "Dit stemt me zeer triest. Ik heb enorm geïnvesteerd in deze samenwerking." Hij zegt Groen niets kwalijk te nemen. "De aanhoudende, ongeziene aanvallen op zijn persoon hebben de druk zo vergroot, dat die voor onze partner te veel is geworden." 

Hij zegt ook dat hij stappen wil ondernemen tegen De Lijn en de "morele en psychologische schade" op hen te verhalen. Meeuws kwam de afgelopen dagen in de knel omdat er details waren opgedoken hoe hij als directeur van De Lijn de financiële regels had geschonden. Bij zijn ontslag was er echter een geheimhoudingsclausule afgesloten. 

Dit stemt me zeer triest. Ik heb enorm geïnvesteerd in deze samenwerking
Tom Meeuws, sp.a-kopman in Antwerpen

Crombez "kijkt vooruit"

Ook sp.a-voorzitter Crombez betreurt het einde van het stadsproject. "Het was een kans om een positief, open en toekomstgericht project voor Antwerpen op poten te zetten en op die manier een dam op te werpen tegen het cynisme dat te vaak de essentie van de politiek is geworden", aldus Crombez.

Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld BELGA

"Dit is geen goeie dag voor iedereen die vindt dat politiek moet draaien om oplossingen voor maatschappelijke problemen, om bescherming van mensen in tijden van nieuwe kwetsbaarheid en om het streven naar meer gelijkheid in tijden van grote veranderingen in de samenleving. Wij kijken vooruit", besluit hij.

"Inhoud op eerste plaats"

Nu Groen en sp.a niet langer 'Samen' naar de Antwerpse kiezer trekken, staat de niet voor dat project uitgenodigde PVDA niet meteen te springen om alsnog met een van beide partijen in zee te gaan. "Het eerste dat over Samen bekendraakte, was de invulling van de eerste drie plaatsen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Dan hoeft het niet voor ons. De inhoud komt bij ons op de eerste plaats. We gaan dus gewoon door met onze bevraging van 10.000 Antwerpenaars, een enorm karwei, en het toetsen van ons programma bij de bevolking. We staan sterk op eigen benen."

PVDA-voorzitter Peter Mertens.Beeld belga

Mertens betreurt het naar eigen zeggen wel dat de Antwerpse verkiezingscampagne op deze manier van start is gegaan. "Ik heb het een jaar geleden al gezegd en geschreven in mijn boek Graailand: als je het laat gaan om de macht en de postjes, krijg je alleen maar modder over je heen. Antwerpen verdient beter en links verdient beter", vindt Mertens. "Als je op een sociale, linkse manier aan politiek wil doen moet je integriteit tonen." 

'Als je het laat gaan om de macht en de postjes, krijg je alleen maar modder over je heen'
PVDA-voorzitter Peter Mertens

Persconferentie

Gisteravond kondigde Groen-kopman en lijsttrekker Wouter Van Besien aan dat Tom Meeuws niet langer op de progressieve lijst Samen zou staan. Na een urenlang partijbestuur besliste sp.a echter om het ontslag niet te aanvaarden en zich volmondig achter Meeuws te scharen. Groen besloot deze middag dat op die manier er niet langer kon worden samengewerkt en blies de kartellijst op.

NIEUW Krijg al het nieuws uit Antwerpen via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in. 

Meteen begon N-VA zich op Twitter vrolijk te maken over de breuk van Samen. "En dan te bedenken dat een stad besturen zelfs nog veel moeilijker is dan een kartel bijeen te houden", reageert Kamerlid Sophie De Wit.

Twitter bericht wordt geladen...