COMMENTAAR. Geen enkele speler belichaamt ‘No Sweat, No Glory’ meer bij Club Brugge dan Brandon Mechele

© Isosport

Vooreerst: Charleroi was zichzelf niet. Het blok beton waarmee Felice Mazzu zoveel lof heeft geoogst, was een kaartenhuisje. De manier waarop Brandon Mechele voor rust twee keer mocht binnenkoppen, was heel on-Carolo. Bij de tweede kopstoot moest hij nauwelijks springen. Toch verdiende Mechele die twee goals, al was het maar voor het verbazend ijzersterke seizoen dat dit Club-product speelt. Belichaamt een andere speler in deze blauw-zwarte selectie meer de clubslogan “No Sweat, No Glory” dan deze 24-jarige Bredenaar? Hij gaat niet alleen probleemloos mee op de hoge golven waarop de club van zijn hart surft, ­Mechele voegt er nog iets aan toe ook. Hulde.

Ludo Vandewalle, chef voetbal

Want laat de verrassende zwakte van Charleroi geen afbreuk doen aan de knappe prestatie van Club Brugge. Ruud Vormer en co. veegden de vloer aan met de tweede uit de rangschikking. Net als bij Charleroi (“De beker is onze enige obsessie”, zei baas Mehdi Bayat) zat er druk op de ketel, want blauw-zwart kampt nog met een Europese kater. ­Maar van stress was er niets te merken. Het zet de prestatie van Club enkel meer in de verf.

Behalve de kwalificatie is de grote winst dat trainer Ivan Leko de concurrentie volop kan laten spelen. Jordi Clasie stond aan de aftrap in de plaats van Marvelous Nakamba. De Nederlander greep meer dan zijn kans. Strijdend, klaarkijkend en verfijnd. Allemaal vervat in 1,69 meter. De in Engeland mislukte middenvelder viel zelfs bij een uitstekend Club Brugge op. Dat belooft. Wie houdt hem uit de ploeg als hij fit is?

De ontwikkeling van Anthony Limbombe, het prototype van de moderne flankverdediger, moet buitenlandse scouts ook stilaan meer naar het notaboekje doen grijpen. Vormer presteerde zoals altijd sterk in functie van het geheel en dit zijn duels waarin Hans Vanaken zich graag toont.

Club Brugge moet zich op dit moment alleen maar zorgen maken over zijn doelmannen. Guillaume Hubert, die de voorkeur kreeg op Ethan Horvath, overtuigde zelfs in deze walk-­over niet. De 34-jarige Russische doelman ­Vladimir Gabulov moet een schot in de roos zijn. Club-monument Jan Ceulemans zegt altijd: “Zonder goede keeper en goede spits word je geen kampioen.” Leko heeft vier spitsen, dat is nu geen probleem. Maar neemt Club Brugge het risico in het doel? Of haalt het er nog een doelman bij? De vraag stellen is ze ­beantwoorden.

Keuze van de redactie

Video