Luister naar

Ook Siriz moet misschien veranderen, zegt Blokhuis

Nieuws
Wellicht moet ook Siriz iets aanpassen in de manier waarop keuzehulp wordt geboden aan ongewenst zwangere vrouwen. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) sluit dat niet uit, zei hij donderdagavond in de Tweede Kamer.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. anp / Bart Maat

Den Haag

Alle organisaties die keuzehulp bieden aan onbedoeld zwangere vrouwen en daarvoor subsidie krijgen, moeten vanaf komend jaar aan nieuwe kwaliteitseisen voldoen. De organisatie Siriz – gelieerd aan de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) – ligt al een tijdje onder vuur, omdat de hulpverlening sturend zou zijn. Ook zou Siriz medisch onjuiste informatie geven. GroenLinks en PvdA willen daarom dat de subsidie voor Siriz stopt.

Dat organisaties vanuit verschillende missies of waarden werken, mag de kwaliteit niet in de weg te staan, vindt Blokhuis. Tegelijk hecht hij eraan dat er voor onbedoeld zwangere vrouwen iets te kiezen valt. Het moet wel helder zijn welke waarden een organisatie heeft, vindt de bewindsman. ‘En deze mogen nooit als doel worden gebruikt, en nooit sturend zijn.’

De ChristenUnie-bewindsman trekt de komende jaren extra geld uit voor keuzehulp. Maar hij verandert de manier van financiering. In plaats van een jaarlijkse subsidie per organisatie, gaat hij betalen voor concreet verleende hulp. Organisaties die voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen, kunnen voor meer jaren financiering krijgen. Blokhuis presenteert binnenkort ‘dezelfde objectieve kwaliteitscriteria voor alle keuzegesprekken’, zei hij. Die criteria zijn onder meer dat vrouwen medisch juiste informatie krijgen en dat er opleidings- en trainingseisen worden gesteld aan medewerkers en vrijwilligers.

keuzevrijheid

Ook moeten organisaties een ‘keten bieden van preventie, ondersteuning en zorg’, zei Blokhuis. ‘Ik sluit niet uit dat organisaties, op basis hiervan, op z’n minst wel iets moeten aanpassen in hun manier van werken. Ook Siriz.’ De bewindsman zei verder dat ‘keuzevrijheid van vrouwen overal en altijd het uitgangspunt moet zijn en blijven’.

GroenLinks en PvdA willen 1,5 miljoen euro vrijmaken om één landelijk telefoonnummer in te voeren, waar vrouwen ‘op onafhankelijke en niet sturende wijze’ worden verwezen naar een lokale GGD of andere instantie voor keuzehulp bij ongewenste zwangerschap. Het kabinet wijst dat voorstel vooralsnog van de hand. Blokhuis wil er eerst over nadenken, zei hij. ‘Bijvoorbeeld of een landelijk nummer in verhouding is met het aantal vrouwen dat nu moeilijk de weg kan vinden naar deze hulp.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.

Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: 'Samenleving maakt mensen ziek'

Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Kamer verder over suïcidepreventie.

Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’