Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Nieuws
Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:10
Afbeelding
beeld anp

Zo’n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit ‘op levensgevaarlijke wijze’, waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto’s die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop ‘geweldig geslaagd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chef UNRWA veroordeelt aanval op school met ontheemden

De chef van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, heeft een Israëlische luchtaanval op een schoolgebouw met 6000 ontheemden fel veroordeeld. 'Weer een gruwelijke dag in Gaza' volgens Lazzarini.

Afbeelding

ECB verhoogt groeiraming economie eurozone in 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar sterker zal groeien dan eerder gedacht. De centrale bank in Frankfurt rekent nu voor 2024 op een groei van 0,9 procent. In maart werd nog een plus van 0,6 procent voorspeld.

Afbeelding

AVROTROS: deelname aan komend Eurovisie Songfestival niet zeker

AVROTROS, die de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival verzorgt, heeft nog niet besloten of Nederland de volgende editie weer meedoet.

Afbeelding

Landelijke opkomst volgens Ipsos op 15 procent

De landelijke opkomst voor de Europese Parlementsverkiezingen lag om 13.45 uur op 15 procent, meldt de NOS op basis van een peiling van onderzoeksbureau Ipsos I&O. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 had 14 procent van de kiezers op dat tijdstip gestemd, aldus Ipsos.

Afbeelding

ECB verlaagt voor het eerst sinds 2019 rente in eurozone

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor het eerst sinds september 2019 verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten donderdag om de rente met een kwart procentpunt terug te schroeven tot 3,75 procent.

Afbeelding

Met kaartspel Albert Heijn alle EK-acties van supermarkten bekend

Met het kaartspel van Albert Heijn is ook de laatste grote Oranje-actie van de Nederlandse supermarkten bekend. Klanten van de grootste supermarktketen van Nederland krijgen bij elke 15 euro aan boodschappen twee kaarten met daarop spelers van het Nederlands elftal of bondscoac..