Zelfs Amerikaanse miljardairs die Trump steunden, komen in opstand: “Hij brengt onze welvaart in gevaar, en niet alleen in de VS”

© rtr, igb

Nu de beurzen bloedrood kleuren als gevolg van de importheffingen die de Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd, komen zelfs miljardairs die hem steunden in opstand. Ze noemen de handelstarieven een vergissing en roepen op tot nieuwe onderhandelingen. “Anders dreigt een economische nucleaire winter.”

Thierry Goeman

Voor- en tegenstanders nemen het beleid van Trump zwaar op de korrel en vrezen voor de blijvende gevolgen voor de VS en voor de wereld door de handelstarieven. Sommige financieel analisten zeggen zelfs dat het allemaal Trump zijn petje te boven gaat. Dat hij niet goed weet waarover hij praat en de mogelijke gevolgen niet beseft van zijn beslissingen.

“Het is niet duidelijk waar de beleidsmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump naartoe zullen gaan”, zegt de hoofdeconoom van de Amerikaanse krant Financial Times, Martin Wolf.

LEES OOK. Nu de beurzen naar beneden donderen: wat moet je doen met je geld? Experts geven tips: “Als je dat nú doet, heb je het echt niet begrepen”

Maar ook een aantal miljardairs zwijgt niet langer. Ook al stonden ze tot voor kort achter Trump. De Amerikaanse fondsenbeheerder Bill Ackman (58) was de eerste miljardair die zich openlijk uitsprak tegen Trumps beleid. “We zijn bezig het vertrouwen in ons land als handelspartner, als plek voor economische activiteit en als markt voor kapitaalinvesteringen te vernietigen en te verliezen”, zegt Ackman. “En ja, ik maak me grote zorgen.”

“Ik geloof er sterk in dat het invoeren van handelstarieven tegen de hele wereld – die veel hoger liggen dan wat ons in rekening wordt gebracht – een vergissing is”, zegt hij.

LEES OOK. Ze juichten de tarieven eerst toe, maar nu vrezen Republikeinen dat Trump een politiek bloedbad zal veroorzaken

Hij komt meteen ook met een voorstel. Ackman roept op tot een bevriezing van de tarieven gedurende 90 dagen, zodat er onderhandeld kan worden. Anders bestaat het risico van een “zelf veroorzaakte, economische nucleaire winter”, zegt hij.

Bill Ackman.© IMAGEGLOBE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Stanley Druckenmiller (71) heeft een vermogen van 7,1 miljard dollar en steunt al tientallen jaren de Republikeinen. Hij was ooit de baas van de huidige minister van Financiën Scott Bessent (63) op Wall Street. Nu heeft hij zijn kar gedraaid en keert hij zich openlijk tegen Trump. “Ik steun geen tarieven boven de tien procent,” schrijft hij in een zeldzaam bericht op X. Een duidelijke oorlogsverklaring aan de man die hij ooit steunde, maar die nu een gevaarlijk spel speelt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En hij is niet de enige. Ook Howard Marks van Oaktree Capital slaapt slecht na de huidige beurscrash, zegt hij. In een interview met Bloomberg is hij duidelijk: “We zijn afgestapt van vrije en mondiale handel en overgestapt op een systeem dat neerkomt op handelsbeperkingen in alle richtingen en de Verenigde Staten naar isolatie leidt.”

Voor Marks, die een vermogen heeft van zo’n 2,2 miljard dollar, is het duidelijk: “Hij brengt onze welvaart in gevaar. Niet alleen in de VS, maar in de hele wereld.”

Dan Loeb (62), nog een miljardair, sluit zich aan bij de kritische opmerkingen van zijn collega’s: “Er zaten conceptuele en praktische fouten in het vorige week aangekondigde plan. Het zal een test zijn of de regering zich laat leiden door oordeel of ideologie.”

LEES OOK. “Trump schijnt deze complexiteit te missen”: economisch experts over de nieuwe Amerikaanse importtarieven

In zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief roept Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase & Co., maandag op tot een snelle oplossing voor de onzekerheden die door het beleid zijn ontstaan. Hij waarschuwt voor een potentieel “rampzalige” fragmentatie van Amerika’s economische allianties op lange termijn. “Hoe sneller dit probleem wordt opgelost, hoe beter”, schrijft hij.

Jamie Dimon© via REUTERS

Saba Capital Management-oprichter Boaz Weinstein zei vrijdag dat de handelsoorlog de uitverkoop van bedrijfsobligaties dreigt te versnellen en een golf van faillissementen kan veroorzaken.

En ook uit institutionele hoek komt er kritiek nu de Amerikaanse president Trump ervoor zorgt dat de aandelenmarkten in een neerwaartse spiraal zijn terechtgekomen.

Tony Pasquariello, verantwoordelijk voor het beheer van grote hedgefondsklanten bij Goldman Sachs, was ongewoon duidelijk in een intern rapport: “Bevrijdingsdag was een omstreden dag”, schreef hij aan klanten van het bedrijf. “De ernst van de maatregelen verraste zelfs Trump zijn eigen voorstanders.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Meer nieuws

Nu trending
brand: nb
Change brand: NB GVA HBVL DS
Iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland?
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland.
Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief zijn de privacyverklaring en de gebruiksvoorwaarden van toepassing.