Het grootste Limburgse geluksonderzoek: jongeren hebben meer stress en zijn eenzaam

Is de Limburger gelukkig? Zijn onze jongeren zo eenzaam? Hoe gaan we om met angst en depressie? Dat brengen we je vanaf maandag in het Limburgs geluksrapport. Het grootste onderzoek ooit naar mentaal welzijn in Limburg door UHasselt en Het Belang van Limburg.

Caroline Vandenreyt

Bijna 8.000 Limburgers hebben deelgenomen aan dat grootste geluksrapport. “Een uitzonderlijk hoog aantal”, benadrukt professor Hanne Kindermans van Universiteit Hasselt. Hoe tevreden zijn we over ons leven? “Nul stond voor het slechtst mogelijke leven, tien is voor het best mogelijke leven. De Limburgers gaven een gemiddelde score van 6,89 op tien. Toch een mooi resultaat. In het geluksrapport ontdek je maandag ook hoe Limburg daarmee scoort tegenover de rest van België. Dat was verrassend, eigenlijk. Het allergelukkigst wereldwijd zijn we niet, dat is weggelegd voor Finland.”

Maar wat maakt de Limburger nu wel of niet gelukkig? Kindermans: “Daar gaan we de hele week op in. Speelt leeftijd een rol? Maakt de burgerlijke staat iets uit? Onze gezondheid? Als we denken dat we ons geluk zelf kunnen maken? En wat is de rol van kinderen hebben of gezond zijn? Eén tip van de sluier kunnen we al oplichten: een boterbriefje schijnen we nog steeds belangrijk te vinden.”

Depressie

Het meest tevreden blijken de 75-plussers: die geven hun dagelijkse bestaan zelfs een score van 7,65 punten op tien. Maar bij de jongeren en jongvolwassenen zien we minder goede resultaten. Ook wat hun mentale gezondheid betreft, scoren ze slechter. “Er was natuurlijk een piek tijdens corona, maar we zien duidelijk dat de situatie zich (nog) niet hersteld heeft”, aldus Hanne Kindermans. “Covid was op zich een ‘goede crisis’ omdat mentaal welzijn op de agenda kwam. Maar we moeten er zeker voor zorgen dat het ook op tafel blijft.”

Eenzaam

Eenzaamheid wordt vooral met ouderen geassocieerd maar in het Limburgs geluksrapport is er één opvallende categorie die verrast. Kindermans: “Het is niet omdat je veel mensen om je heen hebt, dat je je niet eenzaam kan voelen. Het gaat ook om een connectie met mensen maken.”

Professor Hanne Kindermans: “Een boterbriefje blijkt belangrijk om gelukkig te zijn.© Sven Dillen

Indra Dewitte, hoofdredacteur van Het Belang van Limburg: “Je merkt het overal rondom je: mental health, geestelijke gezondheid is een issue. Er moet aandacht voor zijn, we mogen er niet te snel overheen gaan. Want nog te vaak hebben we de neiging om te zeggen: pak je maar bijeen. Maar zo werkt dat niet”, benadrukt Dewitte. “Dat is de unieke rol die wij als civic krant opnemen, met onze burgeronderzoeken. We willen dit bespreekbaar maken, ons oor te luisteren leggen, mee zoeken naar oplossing. Het feit dat bijna 8.000 Limburgers hebben meegewerkt aan dit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bewijst de nood.”

Bijen

En dus gaan we uiteraard met de krant ook op zoek naar tips om ons welzijn en geluksgevoel op te krikken of op peil te houden. Professor Kindermans: “Uit het onderzoek is één overduidelijke winnaar uit de bus gekomen, die we volgende week in de reeks in de praktijk brengen. Maar omdat het een open vraag was, zagen we ook ‘niche-antwoorden’ zoals bijen houden, tai chi of autorijden. Zo lang het maar voor jou werkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer