“De Giro zal zonder de grootste glimlach van het peloton moeten doorgaan”: Cian Uijtdebroeks geeft ziek op

Exit Cian Uijtdebroeks in de Giro. Het virusje dat rondgaat binnen Visma-Lease a Bike kost nu ook onze landgenoot de kop.

Vincent Van Genechten

“De Giro zal zonder de grootste glimlach van het peloton moeten doorgaan”, aldus de Nederlandse ploeg. “Met spijt moeten wij mededelen dat Cian Uijtdebroeks genoodzaakt is de race te staken. Cian voelde zich de afgelopen dagen niet lekker en na de etappe van gisteren werd hij ziek. Wij wensen je een spoedig herstel.”

Uijtdebroeks stapt uit de Ronde van Italië als leider van het jongerenklassement, waardoor de witte trui vanaf nu voor Antonio Tiberi is. Zijn ploeg verloor eerder al Christophe Laporte, Robert Gesink en Olav Kooij in deze Giro.

LEES OOK. Zieke Cian Uijtdebroeks beperkt schade en hoopt komende dagen te herstellen in Giro: “Als dit mijn slechte dag was, ben ik blij”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de opgave van Uijtdebroeks telt zijn ploeg Visma - Lease a Bike nog amper vier renners in de Ronde van Italië. “We zijn extreem ontgoocheld dat we Cian uit de koers hebben moeten nemen”, reageerde ploegleider Marc Reef op de kanalen van het Nederlandse team. “Na de overwinning van Olav drie dagen geleden dachten we dat we nog alle troefkaarten in handen hadden”, vertelt Reef. “Maar nu zijn we beide jongens kwijt met wie we grote doelen hadden. Dat is een enorme tegenslag, ook voor de ploeg. We hadden ons maanden op deze Giro voorbereid.”

Visma - Lease a Bike heeft enkel nog de Sloveen Jan Tratnik, de Hongaar Attila Valter, de Italiaan Edoardo Affini en de Nederlandse invaller Tim van Dijke in koers. “Er zijn nog elf dagen te gaan, en we hebben vier renners die nog steeds gezond zijn, die klaar zijn en zich ook maanden voorbereid hebben. We toonden gisteren met Jan (in de vlucht, red.) al wat we nog kunnen doen. We hebben nog altijd het doel om voor ritwinst te gaan. We zijn nog altijd hier om te vechten voor de kansen die gaan komen.”

Voor de 21-jarige Uijtdebroeks was de Giro zijn tweede grote ronde. Eind vorig seizoen debuteerde hij met een achtste plaats in de Vuelta. In het klassement stond Uijtdebroeks vijfde op 4:15 van rozetruidrager Tadej Pogacar.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen