Luister naar

ND-lezers: Wat voor ervaring hebt u met lokale partijen?

Nieuws
-
zaterdag 24 maart 2018 om 03:00

Gustaaf Modderman, ambulanceverpleegkundige

Gemeentebelangen is hier in Veendam de grootste. De partij heeft de zorg voor het openbaar groen heel hoog zitten, maar ik zie alleen maar kale grasvelden. Alle bodembedekkers en veel bomen zijn weggehaald in de afgelopen vier jaar.

Hendrik Blokhuis, directeur

Prima! Het geeft een mooie mix naast de landelijke partijen, al moet ik zeggen dat beide zich lokaal relevant opstellen.

Jochem Pleijsier, projectmanager

Positief. Ook toen ik in de gemeenteraad zat. Bij (hoog)bouwprojecten met grote invloed (nieuw, duur gemeentehuis, windmolens, flats etc.) luisterden bestuurders niet echt naar gewone burgers. Dat voelen mensen. Gelukkig is die regenteske cultuur minder geworden; niet het minst door druk van lokale partijen.

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Ik zie de lokale partijen meer als belangenclubjes voor een fietspad of iets dergelijks. Gedegen politieke ambities zie ik bij christelijke partijen, alhoewel daar ook invloed is vanuit de moderne afgoden; de maakbaarheid, milieufanatisme en ‘de geest van Babel’ die je terugziet in talloze politieke en technologische ontwikkelingen.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

De groei van lokale partijen is er dankzij de teleurstelling in oude machtspartijen. Dat is hun brandstof geweest. In de praktijk zie ik tot op heden: veel beloven, grote woorden, maar weinig daden. Kortom: grootse plannen, maar veelal slechte onderbouwing.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Geen ervaring mee. Ik hoop dat de partij die ik gekozen heb voor mijn belangen opkomt. Het is afwachten, want ‘veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven’. Dat klinkt grof, maar is wel waar.

Henk Kooistra

Wat lokale partijen goed doen, is dat ze dicht bij de mensen staan. Het nadeel is, dat ‘lokalen’ een verzamelnaam is voor allerlei, vaak persoonlijke, opvattingen. Bovendien is er geen doorstroming naar hogerop van politiek talent en omgekeerd geen voeding van bovenaf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is in de Nederlandse Gereformeerde Kerken geen andere kijk op de Bijbel ingevoerd

In de Nederlandse Gereformeerde Kerken houden we onszelf niet voor de gek, ook al zegt Henk van den Belt dit meerdere malen (ND 23 mei). Integendeel, stelt Paul Voorberg.

Waarom ben ik dan niet in een halleluja-stemming, zo vraag ik mezelf deze weken af. En ben ik zelfs op mijn hoede voor de geboorte straks.

Mijn ongeboren kind was ziek, maar er is een wonder gebeurd. Hoe ga ik nu verder?

De woorden ‘Verder na een wonder’ zitten al weken in mijn hoofd, want er is - Godzijdank - een wonder gebeurd. Anne Marije Baars vertelt wat er gebeurde nadat ze vorige maand hoorde dat haar ongeboren kind ziek was.

Jacob Zuma eerder dit jaar op campagne als leider van uMkhonto weSizwe (MK).

Verkiezingen Zuid-Afrika: hoe Jacob Zuma het ANC te gronde richt en het land daarin meesleurt

Dertig jaar geleden maakte de Zuid-Afrikaanse kiezer een einde aan het onrecht van apartheid. Maar dit werk van Nelson Mandela kan bij de verkiezingen van 29 mei opnieuw een dreun krijgen, schrijft Ruben Elands.

De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?