Direct naar artikelinhoud
Terreur

Vier doden in naam van Salah Abdeslam

► Redouane Lakdim doodde twee mensen bij een gijzeling in een supermarkt in Trèbes, een stadje ten oosten van Carcassonne.Beeld EPA

De terreur die Frankrijk gisteren trof, is de eerste in het Westen die Islamitische Staat dit jaar heeft opgeëist. Of de terreurgroep werkelijk aan de touwtjes trok, zal nog moeten blijken. Maar met zijn eis dat Salah Abdeslam wordt vrijgelaten, gaf dader Redouane Lakdim te kennen dat de aanhang van IS zich nog niet gewonnen geeft.

Het eerste slachtoffer dat gisteren rond halfelf 's ochtends viel, was een argeloze chauffeur die vlakbij de historische site van Carcassonne werd gecarjackt. De dader schoot hem dood en bracht zijn passagier zware verwondingen toe, om dan in de grijze Peugeot 205 naar de wat verder gelegen kazerne van de nationale politie te rijden. Daar nam hij vier agenten onder vuur die net van een rondje lopen terugkwamen. Eén van hen werd in de schouder getroffen, waarna de kogel op drie centimeter van zijn hart passeerde en een long doorboorde. De dader zette daarop koers naar Trèbes, een stadje ten oosten van Carcassonne, waar hij kort voor elf uur in een supermarkt binnenviel. Hoeveel mensen daar precies aanwezig waren, is nog niet duidelijk. Maar een twintigtal kon snel ontsnappen en het zijn die kroongetuigen die onmiddellijk meldden dat de geweldenaar zich bekende tot IS. "Jullie bombarderen Syrië", zou hij hebben geroepen. "Dus gaan jullie sterven." Naast een handvuurwapen had hij naar verluidt ook messen en granaten bij zich.

Tijdens de gijzeling vielen twee doden: een beenhouwer van de winkel en een klant. Een 45-jarige luitenant-kolonel van de gendarmerie, Arnaud Beltrame, bood spontaan aan om de plaats van een gegijzelde vrouw in te nemen. Hij slaagde erin om zijn gsm op een tafel te leggen terwijl die in verbinding stond met de rest van zijn team, zodat de buitenwacht perfect kon volgen wat er zich in de winkel afspeelde. Het is zo dat de dader werd gehoord terwijl hij eiste dat de Molenbeekse IS-terrorist Salah Abdeslam wordt vrijgelaten.

De gijzelnemer kon redelijk vlug geïdentificeerd worden als de 26-jarige Redouane Lakdim. Geboren in Marokko, maar opgegroeid in Carcassonne, waar hij nog bij zijn ouders woonde. Zijn moeder en zijn zussen werden ter plekke gebracht om op hen in te praten, maar dat lukte niet. Rond halfdrie in de namiddag zetten de speciale troepen van de gendarmerie hun aanval in. In de schietpartij die volgde, werd Lakdim gedood en twee politiemensen gewond. Onder hen ook Beltrame, die zware kwetsuren opliep, waaraan hij later overleed.

'Kleine crimineel'

Over dader Redouane Lakdim is bekend dat hij in 2016 nog in de gevangenis vloog voor het dealen van drugs. Hij stond al geruime tijd als geradicaliseerd bekend bij de DGSI, de binnenlandse veiligheidsdienst. Volgens de krant Le Parisien was hij bijzonder actief op salafistisch getinte sociale-mediakanalen en verschillende bronnen stippen ook aan dat hij naar Syrië probeerde te trekken.

Maar binnenlandminister Gérard Collomb sprak van 'een kleine crimineel' van wie niet te voorzien was dat hij naar terreur zou grijpen en die ook alleen zou hebben gehandeld.

Toen de dood van de dader bekend geraakt was, duurde het niet lang vooraleer IS de aanslag claimde. Dat gebeurde zoals gebruikelijk met een bericht van Amaq, het officieuze persagentschap van de terroristische groep, dat op Telegram werd verspreid. Daarin werd Lakdim bestempeld als "een soldaat van het kalifaat die gehoor heeft gegeven aan de oproep om landen van de coalitie te treffen". Dat gebeurde echter zonder hem te benoemen, ook niet met een bijnaam, wat wellicht betekent dat IS hem vooraf nog niet kende.

Toch is het opeisen van de terreuractie hoogst relevant, want het was al vijf maanden geleden dat IS een terreurdaad in het Westen had geclaimd. De recentste was de aanslag met een vrachtwagen in New York, waarbij op 31 oktober van vorig jaar acht mensen stierven. In de twee jaar die daaraan voorafgingen, eiste IS bijna iedere maand een aanslag in het Westen op.

'Hij was gekend voor lichte feiten. We dachten niet dat hij zou radicaliseren' Gérard Collomb (ps), Frans minister van binnenlandse zakenBeeld AFP