24 maart 2018 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Aan tafel

Het is een iconische foto, Dries van Agt en Hans Wiegel in 1977. De PvdA, op de toppen van haar populariteit, stelde zich onmogelijk veeleisend op. De kopstukken van CDA en VVD vonden elkaar onder het gedempte licht in een Haags restaurant. Koffiekopjes, halflege wijnglazen, een obligaat bloemetje, een kaars, meer was niet nodig. Aan tafel hadden ze elkaar gevonden.

Toen vorige zomer duidelijk werd dat D66 en ChristenUnie samen in een kabinet zouden moeten, gingen de onderhandelaars samen eten. Behalve dat dat toch moet, en je ervan kunt genieten, ben je ook een tijd samen. Dat geeft kans om elkaar te leren kennen, af te tasten, sfeer te maken. Wat een goed idee dus van die dominee ergens in Groningen, om een plek te organiseren waar je geloofsgesprekken kunt voeren aan tafel (Nederlands Dagblad 21 maart). Een meer bijbelse setting is bijna niet denkbaar. In de Bijbel wordt veel gegeten. De maaltijd staat voor ontmoeten, verbinden, delen, vieren. De eeuwen door leven christenen op wijn en brood en aan het einde der tijden staan uitgelezen gerechten en rijpe wijnen te wachten.

In onze eetcultuur zijn tijd en aandacht ver te zoeken. Iedereen is druk – je durft het bijna niet te zeggen als dat soms meevalt – en de horloges zijn moeilijk gelijk te zetten. Het eten moet snel klaar, gauw op en weer weg. In de winkelstraten winnen zout, vet, veel en gemakkelijk het van gezond. Wat een contrast met hoe een maaltijd kan zijn – misschien wel: bedoeld is. Eten moet je samen doen aan tafel. Vrolijk gedekt, geen haast, smartphones weg. Niet met een bord op schoot voor de tv, zwijgend, ieder voor zich. De maaltijd verdient prioriteit in de agenda. Net zoals gezonder eten de overheid meer een zorg mag zijn. Hef accijns op de vette hap, stel wettelijke normen voor zout – doe iets om de perverse prikkel te doorbreken dat ongezond altijd het goedkoopste is. Wat een zegen is het al dat kookboeken en (tv-)koks steeds meer tips aanbieden voor alledaags, gezond en makkelijk eten.

Niet dat succes gegarandeerd is aan de maaltijd. Van Agt had nog zo vaak met PvdA-leider Joop den Uyl kunnen gaan eten, dát kabinet was er niet gekomen. Net zo min als elke familieruzie met een tv-camera oplosbaar is of elk huwelijk te redden met een marriage course. Ook een geloofsgesprek aan tafel brengt je misschien niet dichter bij elkaar. Het kan wel openheid geven. Aarde toebereiden, om later nog eens te laten merken hoe hoog het je zit. Aan wie Hem volgen wil, deelt Hij zichzelf als voedsel uit. Het blijft ‘zonde’ als mensen met minder genoegen lijken te nemen. Maar voor geloof is geen succesrecept. Het is de Heer zelf die met wijd open armen de plaatsen aan tafel wijst.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.