Luister naar

Hoekstra: niet kiezen voor of tegen markt

Nieuws
Het CDA moet uitkijken voor de ­‘levensgrote valkuil’ om stelling te nemen voor of tegen marktwerking.
Eduard Sloot
dinsdag 16 april 2019 om 03:00

Utrecht

Dat zei minister van Financiën Wopke Hoekstra maandagavond tijdens een bijeenkomst van het wetenschappelijk instituut van het CDA.

Het antwoord op de vraag meer of minder markt is volgens hem ‘niet eenduidig’. In sommige sectoren van de zorg kan meer competitie goed zijn, bijvoorbeeld als een ziekenhuis in een bepaalde regio veel macht heeft en zorgverzekeraars weinig ­andere keuze hebben dan met dat ziekenhuis in zee te gaan.

Maar in de thuiszorg kan het devies juist zijn om de marktwerking te ­beperken, aldus Hoekstra. Hij sloot zich aan bij de kritiek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op de ‘doorgeslagen marktwerking’ in de wijkverpleging. De Jonge ziet ­auto’s van verschillende aanbieders van verpleeghuiszorg bij seniorenflats staan, terwijl hij liever heeft dat een team van wijkverplegers de hele flat bedient. Hoekstra: ‘Daar moet het antwoord dus precies de andere kant uit zijn.’

Sommige politieke partijen dagen het CDA uit stelling te nemen voor of ­tegen marktwerking, aldus Hoekstra. Hij lijkt daarmee te doelen op de SP die zich fel keert tegen marktwerking in de zorg. Maar daar zouden CDA’ers volgens Hoekstra ‘met een grote boog omheen moeten lopen’.

De markteconomie heeft landen veel welvaart gebracht, aldus Hoekstra. Wel moet de politiek telkens kijken naar het publieke belang en per sector bekijken of overheidsingrijpen nodig is. Zo is het stellen van eisen voor buffers bij banken in het belang van burgers.

En soms is het nodig om het ‘tafelzilver’ van Nederland te beschermen, wees de minister van Financiën op het aandelenbelang dat de overheid in februari nam in vliegmaatschappij Air France/KLM. Hij zei dat Nederland hoofdkantoren - die voor veel banen zorgen - ‘maar een keer kan verliezen’. Ook zei hij dat de positieve reacties op de aankoop van aandelen Air France/KLM groter waren dan hij van tevoren had verwacht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Door de enorme drukte bij de opvang van asielzoekers moeten ze soms op stoelen en de grond slapen in de wachtkamers van de IND.

Empathie voor migranten kalft in rap tempo af, onder kiezers van vrijwel alle partijen

In een half jaar tijd zijn Nederlanders nog negatiever geworden over asielzoekers, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Volkskrant. En bijna de helft van de kiezers wil weer grenscontroles binnen de EU invoeren.

Beeld van het ND Europese Verkiezingsdebat in de Noorderkerk in Ede, met Anja Haga van de ChristenUnie en Tom Berendsen van het CDA.

Bedenkingen bij CDA en ChristenUnie over aansluiting NSC en BBB in Brussel

NSC en BBB moeten hun koers verleggen als ze willen toetreden tot de grote centrumrechtse fractie in het Europees Parlement, vinden CDA en ChristenUnie.

Bert-Jan Ruissen op een verkiezingsposter van de SGP in Bunschoten.

SGP noemt stemmen op donderdag respect voor Europese diversiteit: 'De zondagsrust is heilig voor ons'

Dat Nederland als enige EU-land al op donderdag voor de Europese verkiezingen stemt, is volgens SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen een eerbetoon aan de ‘diversiteit van Europa.’

Bert-Jan Ruissen op een verkiezingsposter van de SGP in Bunschoten.

SGP geeft meeste geld uit aan politieke campagne voor Europese verkiezingen, andere partijen zuinig

Net als in 2019 geven politieke partijen nauwelijks geld uit aan een campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De bedragen voor advertenties lagen de laatste weken wel iets hoger dan tijdens de campagne in 2019.

Collega-politici zien in ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis iemand die begrijpt waar hij over praat. 'Hij zegt niet: kijk eens wat een mooie auto! In plaats daarvan opent hij de motorkap en legt uit hoe het werkt.'

Financieel genie, knutselaar en schaker: ChristenUnie-Kamerlid Grinwis heeft altijd een oplossing

Als Pieter Grinwis dinsdag debatteert over de Voorjaarsnota is de kans groot dat hij met ingenieuze plannetjes komt die óók nog worden aangenomen. Wat maakt dit Kamerlid tot een van de effectiefsten in zijn soort?

Rumoerig leiderschap, een trouwe achterban, een potentieel nieuwe doelgroep én een overdadig gefinancierde campagne: is één zetel binnen handbereik?

Stampij, geld en ferme woorden: dit is waarom de SGP zelfverzekerd richting de verkiezingen gaat

De één vindt het een ophefcampagne, de ander hoort vooral een duidelijk geluid. Eén ding is zeker: de SGP heeft zich luidruchtig in de kijker gespeeld.