Luister naar

Hoekstra: niet kiezen voor of tegen markt

Nieuws
Het CDA moet uitkijken voor de ­‘levensgrote valkuil’ om stelling te nemen voor of tegen marktwerking.
Eduard Sloot
dinsdag 16 april 2019 om 03:00

Utrecht

Dat zei minister van Financiën Wopke Hoekstra maandagavond tijdens een bijeenkomst van het wetenschappelijk instituut van het CDA.

Het antwoord op de vraag meer of minder markt is volgens hem ‘niet eenduidig’. In sommige sectoren van de zorg kan meer competitie goed zijn, bijvoorbeeld als een ziekenhuis in een bepaalde regio veel macht heeft en zorgverzekeraars weinig ­andere keuze hebben dan met dat ziekenhuis in zee te gaan.

Maar in de thuiszorg kan het devies juist zijn om de marktwerking te ­beperken, aldus Hoekstra. Hij sloot zich aan bij de kritiek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op de ‘doorgeslagen marktwerking’ in de wijkverpleging. De Jonge ziet ­auto’s van verschillende aanbieders van verpleeghuiszorg bij seniorenflats staan, terwijl hij liever heeft dat een team van wijkverplegers de hele flat bedient. Hoekstra: ‘Daar moet het antwoord dus precies de andere kant uit zijn.’

Sommige politieke partijen dagen het CDA uit stelling te nemen voor of ­tegen marktwerking, aldus Hoekstra. Hij lijkt daarmee te doelen op de SP die zich fel keert tegen marktwerking in de zorg. Maar daar zouden CDA’ers volgens Hoekstra ‘met een grote boog omheen moeten lopen’.

De markteconomie heeft landen veel welvaart gebracht, aldus Hoekstra. Wel moet de politiek telkens kijken naar het publieke belang en per sector bekijken of overheidsingrijpen nodig is. Zo is het stellen van eisen voor buffers bij banken in het belang van burgers.

En soms is het nodig om het ‘tafelzilver’ van Nederland te beschermen, wees de minister van Financiën op het aandelenbelang dat de overheid in februari nam in vliegmaatschappij Air France/KLM. Hij zei dat Nederland hoofdkantoren - die voor veel banen zorgen - ‘maar een keer kan verliezen’. Ook zei hij dat de positieve reacties op de aankoop van aandelen Air France/KLM groter waren dan hij van tevoren had verwacht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.