Luister naar

Ombudsman: overheid doet het iets beter

Nieuws
‘Ik zie voorzichtig een kanteling’ in de manier waarop de overheid burgers benadert.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 10 april 2019 om 20:39

Den Haag

Dat zei nationale ombudsman Reinier van Zutphen woensdag bij de presentatie van zijn jaarverslag aan de Tweede Kamer. De tijd dat de overheid er zonder meer van uitgaat dat zelfredzame burgers zich maar moeten redden in de participatiesamenleving is aan het verdwijnen, zei Van Zutphen. Maar hij maakte de Tweede Kamer meteen duidelijk dat er weinig reden is achterover te leunen. Nog steeds heeft de overheid ‘te hoge verwachtingen van de zelfredzaamheid van burgers’.

Hij kondigt dan ook aan dat zijn instituut dit jaar vooral de ‘kwetsbare burgers’ in de samenleving op de voet zal volgen. Lukt het hun volwaardig mee te doen aan de samenleving? Want dat is, zegt de ombudsman, de voorwaarde waaraan de overheid zichzelf moet binden. ‘Iedereen moet mee kunnen doen.’

Over de gehele linie kreeg de ombudsman in 2018 ruim 3700 minder klachten binnen, een daling van 12 procent. Een opmerkelijke stijger was het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De klachten over deze instantie verdubbelden, naar ruim duizend. Vooral ouderen en mensen die een gezondheidsverklaring van het CBR nodig hebben, klagen over lange wachttijden en slechte telefonische bereikbaarheid van het CBR. Ondanks een aansporing van de ombudsman, halverwege 2018, heeft het CBR de zaakjes nog steeds niet op orde, concludeert de ombudsman nu in zijn jaarverslag.

In het jaarverslag kondigt de Nationale ombudsman een paar onderzoeken aan. Zo lopen mensen met een beperking ertegenaan dat de gemeente zich onvoldoende inspant om ‘beschut werk’ voor hen te zoeken. Dat komt meestal doordat gemeenten dat uitbesteden aan een ‘externe partij’. De ombudsman vindt dat geen excuus en gaat de positie van deze werknemers nader in kaart brengen.

etnisch profileren

De nationale ombudsman komt ook met een ‘verkenning’ naar etnisch profileren door de politie. Uit een paar klachten blijkt dat de politie niet altijd professioneel handelt en dat mensen zich gediscrimineerd voelen. De Ombudsman heeft de politie hierover geadviseerd. Dit jaar wil hij controleren of de adviezen ook worden uitgevoerd.

Een ander aandachtspunt is het demonstratierecht van burgers. Uit eerder onderzoek bleek dat lokale bestuurders burgers te gemakkelijk beperken in hun grondwettelijke recht op demonstratie, bijvoorbeeld bij antizwartepietdemonstraties. De Kamer heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aangespoord burgemeesters hierop aan te spreken. De ombudsman gaat dit jaar opnieuw ‘aandacht besteden aan het demonstratierecht’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?