© gino van looy

Grote Markt kleurt zwart-geel-rood

De Grote Markt van Lier was voor de match van de Rode Duivels tegen Panama omgetoverd tot het Rode Plein. De markt liep goed vol, maar net als de Rode Duivels zelf hadden de supporters wat tijd nodig om op gang te komen.

gino van looy

De eerste helft zijn de Duivels wel de betere ploeg en krijgen ze ook enkele kansen, maar echt van een leien dakje loopt het toch niet. Dat ziet ook Andreas Prinzie (25) uit Kessel (Nijlen) die zich met zijn kameraad Jordan op een terras heeft gezet. “Er is best veel volk, dat had ik niet verwacht op een maandagnamiddag. Momenteel gaat het nog niet zo vlot als verwacht, maar ik zie het wel goed komen. Misschien hebben ze Panama wat onderschat, dat kan. Als de afwerking iets minder nonchalant wordt, moeten er wel een paar invliegen.”

Die doelpunten vallen niet in de eerste helft en net als het bewolkte weer is de sfeer ook nog niet uitbundig. Maar Chris Van ­Regemorter (38) van supportersclub de Lierse Duivels ziet het tijdens de rust zowel met de sfeer als de uitslag goed komen. “Panama speelt duidelijk voor de eer van het vaderland, dat zag je tijdens de volksliederen. Ze leggen er echt hun kop voor, maar de Rode Duivels hebben gewoon een betere ploeg, in de tweede helft moeten ze erover gaan. Een doelpunt doet de ambiance hier ook goed. Zelf vertrek ik zaterdag voor een fanflight over en weer met enkele leden naar Rusland voor de match tegen Tunesië.”

Zuiders feestje

Medelid Joachim Beyaert (38) heeft ook voor de rest van het toernooi een goed oog in het parcours van de Rode Duivels. “Nu moeten ze gewoon die Panamese muur slopen, na het eerste doelpunt gaat het vanzelf. Het is ook een raar WK, waarin favorieten zoals Duitsland en Brazilië het een beetje laten afweten. Dat opent misschien perspectieven voor ons, want ik vind ons niet zo slecht spelen.”

De tweede helft komt de zon erdoor en lijken de supporters ook wakker geworden. Er is meer ambiance en die wordt alleen maar beter als Mertens de 1-0 scoort. Tom Van Wassenbergh ziet het met genoegen aan. “De match kwam wat traag op gang, maar nu denk ik dat de buit wel binnen is. Panama gaat niet meer terugkomen. Ik vind de sfeer hier op de markt wel goed, maar ik denk dat die samen met de prestaties van de Rode Duivels alleen maar beter kan worden, iedereen moet er nog wat inkomen, zowel spelers al supporters.”

De fans blijken goede voorspellers, want na assists van Hazard en De Bruyne scoort Lukakau nog twee keer en is de ruime zege een feit. Inmiddels is het weer ook zomers geworden, wat toch een beetje voor een zuiders feestje zorgt. Alyssa (21) en Nikki (21) uit Lint feesten mee. “De sfeer is geweldig, wij komen de volgende match zeker terug. We zijn nu ook nog niet weg, het is hier plezant. Dat onze held Mertens het eerste doelpunt scoorde, maakt het helemaal compleet.”