© Jimmy Kets

Als we mypension.be mogen geloven is dit het pensioen van deze Vlamingen

Elke Belg kan voortaan op de website mypension.be bekijken hoe hoog zijn pensioen zal zijn, en hoeveel pensioen hij al heeft opgebouwd als hij vandaag stopt met werken. “Het is een soort tijdmachine”, zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). De vakbonden zijn sceptisch. ABVV vreest dat wat je vandaag op de site leest straks al niet meer geldt, want Bacquelaine wil nog voor eind dit jaar het pensioen met punten vastleggen. ACV raadt iedereen aan om alvast een print of screenshot te maken van wat hij nu online leest.

Liliana CASAGRANDE

LEES OOK: “Die tip om je pensioen af te drukken is dus zeker niet overbodig. Een blad papier is in elk geval betrouwbaarder dan de politiek. Doen dus, en goed bijhouden”

Vorig jaar kon je al online zien wanneer je met pensioen kan en hoeveel aanvullend pensioen je krijgt. Nu kan je ook aflezen hoeveel je gewone pensioen bedraagt en zelfs wat het verschil is met een vervroegd pensioen. “Dus je kan ook zien wat het oplevert om langer te werken”, zegt Bacquelaine.

Je ziet verschillende bedragen: je nettopensioen maar ook het brutobedrag. Daarnaast zie je wat je tot nu hebt opgebouwd aan pensioen. Met andere woorden: wat je pensioen is als je op dit moment stopt met werken en tot de leeftijd van je wettelijk pensioen niets meer doet. Ook niet werkloos zijn, want in dat geval blijf je pensioen opbouwen. Werkloze 50-plussers bouwen zelfs nog pensioen op aan hun laatste loon, zo is na de rel van deze zomer beslist.

Schatting

Het bedrag dat je ziet op mypension.be is de huidige waarde. Daar komt nog inflatie bij. Het is een schatting gebaseerd op je huidige situatie. Als je carrière op dezelfde manier verder evolueert, is dat wat je krijgt. Al zal mypension.be op termijn ook de financiële impact kunnen simuleren als je van statuut verandert, bijvoorbeeld als je zelfstandige wordt.

Mypension.be bevat de gegevens van 100 procent van de zelfstandigen, 99 procent van de werknemers en 94 procent van de ambtenaren. Voor werknemers die ambtenaar zijn geworden kan de site momenteel maar voor 70 procent berekeningen maken. Dat gebeurt namelijk niet automatisch. Van de ambtenaren hebben ze bij mypension.be ook niet alle gegevens. Vooral het Franstalig onderwijs blijft achter. “Ze zijn te laat met hun huiswerk”, zegt Bacquelaine.

Pensioen in punten

De komende weken worden er nog belangrijke beslissingen genomen over pensioenen. Bacquelaine wil nog dit jaar zowel de zware beroepen als het pensioen met punten regelen.

Maar volgens de vakbond ABVV betekent die omzetting van de pensioenopbouw in punten dat je niet precies weet hoeveel pensioen je zal krijgen. “Dat weet je pas vijf jaar voor je met pensioen gaat”, zegt Celien Vanmoerkerke, pensioenspecialist bij ABVV. Bacquelaine ontkent dit stellig. “In het puntensysteem gaan we inschrijven dat het bedrag niet zal kunnen dalen”, reageert zijn woordvoerder. “Bovendien zal het puntensysteem net voor meer duidelijkheid zorgen. Gebruikers zullen hun puntenteller kunnen raadplegen en ook kunnen zien hoeveel zo’n punt waard is.”

Onmogelijk

“De waarde van een punt hangt onder meer af van de levensverwachting, de loonmassa en de betaalbaarheid”, zegt Kim De Witte, pensioenspecialist van PVDA en docent aan de leergang pensioenen van KU Leuven. “Je weet dus minder wat de toekomst brengt. In Duitsland en Zweden hebben ze dat systeem al langer en daar zijn de pensioenen in waarde gedaald, in Duitsland zelfs met 7 procent. In Zweden moeten ze al tot 68,5 jaar werken in plaats van tot hun 65ste om hetzelfde pensioen te krijgen. Daar hebben ze dan nog een buffer van 145 miljard euro om de schokken op te vangen. België heeft geen buffer.”

“We raden de mensen in elk geval aan om hun fiche op mypension.be uit te printen”, zegt Luc Hamelinck, pensioenspecialist van ACV. “Dan kunnen ze ook zien wat een toekomstige ingreep betekent.” Over het systeem met punten is hij kort: “De onderhandelingen lopen nog tot half december. Het lijkt me onmogelijk dat de minister het systeem dit jaar nog kan invoeren.”

Mobiel

Mypension.be is populair. Sinds 2016 hebben al 1,1 miljoen Belgen hun pensioendatum opgevraagd, van wie 884.000 45-plussers. Gisteravond hadden al zeker 100.000 mensen hun pensioen bekeken. Dat kan mobiel: de site werkt nu ook op gsm’s en tablets. Je kan via je identiteitskaart inloggen of via apps als Google Authenticator die je een eenmalige code geven.