© Karel Hemerijckx

Gedaan met doe-het-zelven, steeds meer sporters zoeken begeleiding bij kinesist

Er is meer en meer vraag naar begeleid sporten, een trend die professor en bewegingsexpert Jan Seghers van KU Leuven opmerkt. Mensen willen zichzelf niet langer doelloos in het zweet werken, maar werken op een verantwoorde manier naar een doel. Dat doen ze liefst onder professionele begeleiding en vinden zo hun weg naar de kinesist.

hvv

Wij zijn met z’n allen massaal beginnen sporten. Zo erg “dat mensen zich bijna verplicht gaan voelen om minstens één keer per jaar een ten miles-wedstrijd te lopen,” zo kadert Seghers de trend. Meer bewegen wordt aangemoedigd, maar na al het doe-het-zelfsporten is er ook een steeds grotere vraag naar begeleiding. “Mensen willen meer expertise en individualisering, en dat kan onder andere bij de kinesist,” besluit Seghers.

“Wij moedigen dat ook aan,” zegt Peter Bruynooghe, voorzitter van AXXON (beroepsvereniging van kinesitherapeuten). “Dat is het nieuwe denkmodel bij kinesisten. Volgens het oude patroon komen inkomsten binnen via mensen die geblesseerd zijn, naar de dokter trekken met hun klacht om vervolgens met een voorschrift bij de kinesist aan te kloppen en onder begeleiding te herstellen. Maar wij willen kinesisten aanmoedigen om preventief te werk te gaan.” Bij AXXON plannen ze daarom volgend jaar een studie naar blessures door niet-verantwoord sporten. “Dat weegt zwaar door op de ziekteverzekering,” stelt Bruynooghe. Preventief te werk gaan zal volgens hem dan ook een gunstig effect hebben op die hoge kosten.

Gedaan met doe-het-zelven, tijd voor meer begeleiding. Dat merken kinesisten die naast revalidatie ook gewoon sporten voor iedereen aanbieden. “Bewust bewegen staat bij ons centraal,” zegt Bart Billiet, zaakvoerder van Motion To Balance in Genk. “In de huidige maatschappij zitten we heel veel. Soms hebben mensen dan de reflex om te gaan sporten. Wat zeker en vast een goede zaak is, maar als ze dat niet begeleid doen gaan ze vaak op een foute wijze te werk. Wij kijken naar iedereen individueel, doen een screening en stellen een bewegingsschema op maat op. Ons doel is niet om bodybuilders te maken, maar om bewegelijkheid te verbeteren.”

Sporten met YouTube

Kristof Lemmens werkt in het trainingscentrum van Motion To Balance en hoort het verhaal wel vaker. Iemand engageert zich om te sporten maar gaat onbezonnen te werk en blesseert zich. “Gekwetst komen zij dan bij een kinesist terecht en stellen zich de vraag: ‘Waar was ik eigenlijk mee bezig?’ Vervolgens start de zoektocht naar meer begeleiding en kennis om verantwoord te sporten. Wij bieden het antwoord en begeleiden hen met een gepersonaliseerd schema.” Ook Robben Martens merkt dit. Hij is kinesist bij A’spect, die praktijk werkt samen met i-fitness in Hasselt. “Mensen kijken vaak op YouTube en Instagram naar sporters en willen wat ze zien dan ook zelf uitproberen maar gaan vaak fout te werk. Wij hebben de kennis en kunnen bijsturen op voorhand, voordat het misloopt.”

Voor die begeleiding willen sporters ook graag betalen. Een abonnement bij Motion to Balance kan vanaf €30 per maand. Bij i-fitness kan je begeleid sporten vanaf €44. Bij Fit2Kine werken ze met een beurtenkaart en betaalt een sporter €8 per keer.

Bezint eer ge begint, luidt het credo. Jurgen Stinkens van Fit2Kine in Dilsen-Stokkem ziet mensen vaak na een paar keer terugkomen die zich dan luidop afvragen ‘waar ze toch in hemelsnaam maar mee bezig waren?’. “Mensen zijn bewuster bezig met sporten, ze willen niet langer zomaar iets doen.”

“Begeleid sporten kan niet enkel bij de kinesist,” verduidelijkt professor Seghers ten slotte. “Er zijn tal van bewegingscoaches die mensen ook op een professionele manier kunnen begeleiden, maar ze zijn voorlopig nog niet erkend.” Met ‘Bewegen op Verwijzing’ (BOV) komt hier wel stilaan verandering in. De Vlaamse overheid zette zijn schouders onder het project waarbij mensen na doorverwijzing van de huisarts bij een BOV-coach terecht kunnen. Op deze manier worden zij ook erkend.