Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: ‘We doen nu dingen dubbel’

Nieuws
Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.
Malou Hart / vk
zaterdag 27 april 2024 om 17:30
‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’
‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’ beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘Als ik nu bijvoorbeeld tijdens een consult zie dat een baby geel ziet, moet ik de ouders doorverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek’, zegt een van de initiatiefnemers, jeugdarts Lucy Smit. ‘Als wij die testen ook zouden kunnen aanvragen, scheelt dat huisartsen, kinderartsen en jeugdartsen tijd en moeite en hebben ouders eerder duidelijkheid.’

Jeugdartsen worden vooral geassocieerd met het meten en wegen van kinderen en het geven van vaccinaties op consultatiebureaus en scholen. ‘Maar we doen, willen en kunnen veel meer’, zegt Smit. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
‘Genezend medium’ Jomanda tijdens een bijeenkomst in 2009.

Kan Tom de Wal met zijn omstreden genezingsdiensten zomaar zijn gang gaan? 'Zijn speelruimte is groot'

Wat is de speelruimte van gebedsgenezer Tom de Wal? Zijn aanpak leidt tot ophef in Tweede Kamer. Maar ‘hij mag roepen wat hij wil’.

Het 'Cruiseschip' in Groningen, het kantoorgebouw waar de Dienst Uitvoering Onderwijs is gevestigd.

Wiskundige Jurriaan Parie: 'Niet het algoritme is de boeman, maar de manier waarop mensen het gebruiken'

Weer pakte een algoritme voor fraudebestrijding discriminerend uit. Toch denkt directeur Jurriaan Parie van Algorithm Audit dat een waardevrije toepassing ervan mogelijk is. ‘

Op een parkeerplaats aan de Parallelweg in het Noord-Brabantse Goirle werden dit jaar twee bakwagens met drugsafval gedumpt.

Productie harddrugs teistert Zeeland-West-Brabant: 'Vertrouwen in de overheid is niet groot'

Regioburgemeester Theo Weterings wil namens de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant meer politiecapaciteit om de drugscriminaliteit aan te pakken. ‘De wijkagenten moeten terug in de haarvaten van de samenleving.’

Spandoek voor de Actie Kerkbalans in Klundert om geld in te zamelen voor de kerk. Kerken en goede doelen vrezen dat Nederlanders minder geld gaan geven als dat straks fiscaal minder aantrekkelijk wordt.

Beperking giftenaftrek kost kerken en goede doelen 'tientallen miljoenen': 'Dit is echt een dreun'

Kerken en goede doelen maken zich zorgen over de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB om de giftenaftrek te beperken. De giften zullen hierdoor met tientallen miljoenen dalen, voorspelt hoogleraar filantropie Paul Smeets.

Schiphol, februari 1988. Adoptieouders komen terug van Zuid-Korea, waar ze hun kinderen hebben opgehaald.

Van roze wolk tot realistische kijk: dit is de geschiedenis van adoptie in Nederland

Adoptie bestaat al eeuwen, maar in Nederland werd het pas in 1956 wettelijk vastgelegd. Deze week werd interlandelijke adoptie acuut weer stopgezet. Wat is onze geschiedenis met adoptie?

Bovenbouwers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam mogen in de pauze en op hun afdeling van de school wel hun mobiele telefoon gebruiken.

Smartphoneverbod scholen: meer gezelligheid, minder pestgedrag, maar veel praktische problemen

Meer gezelligheid, minder pestgedrag, maar ook veel praktische problemen. Dat zijn enkele voorzichtige conclusies van het eerste Nederlandse onderzoek naar de effecten van het smartphoneverbod op school.