Direct naar artikelinhoud
Back in Belgium

Wie in de VS woont, begrijpt de obsessie met gezondheid en fitness wel: het alternatief is te duur

Annelies De Rouck herontdekt haar vaderland
Beeld Geert Joostens

Annelies De Rouck (37) woonde 15 jaar in Londen, Amsterdam en New York. Onlangs verhuisde ze terug naar Brussel. 

Mijn aanvraag tot inschrijving bij de mutualiteit werd vandaag goedgekeurd en dat ga ik vieren. Na een lang verblijf in het buitenland moet je bewijzen waar je al die jaren was en dan buigt een jury zich over een ‘immunisatiedossier’. Waar die naam vandaan komt, is mij een raadsel, want met vaccinaties heeft het niks te maken. De jury heeft mij waardig bevonden om te genieten van hun diensten en ik ben nu voor de luttele som van 87 euro per jaar verzekerd. A dream come true.

In de VS zou ik dit jaar als ondernemer zo’n 750 dollar betaald hebben. Per maand! De gezondheidsverzekering is legendarisch duur en dat hebben de Amerikanen te danken aan een privéstelsel dat vreselijk ondoorzichtig is. Elke herfst moet je een polis kiezen voor het volgende jaar: zal ik zwanger worden, kanker krijgen, aangereden worden...? Je kunt een polis kiezen voor een goeie gezondheid óf voor regelmatige zorg en medicatie. Hoe je dat vooraf kunt weten? Het is puur gokken.

Gezond blijven is in Amerika, meer dan bij ons, een financiële kwestie. Je hoort regelmatig dat iemand zijn huis moet verkopen onder druk van medische kosten

Voor wie niet via zijn werkgever een verzekering kan afsluiten, is het vrijwel onbetaalbaar. Mijn vrienden in creatieve beroepen blijven vaak onverzekerd, want als – pakweg – freelance grafisch ontwerper betaal je minstens 300 à 400 dollar per maand voor een minimumpakket.

Hoe lager de maandelijkse premie, hoe hoger het remgeld dat je zelf moet betalen. Stel, je moet na een ongeval revalideren bij een kinesist, dan betaal je de eerste 5.000 dollar uit eigen zak. Hoe hoger je maandelijkse premie, hoe lager dit bedrag is, en omgekeerd.

Gezond blijven is in Amerika, meer dan bij ons, een financiële kwestie. Je hoort regelmatig dat iemand zijn huis moet verkopen onder druk van medische kosten. Een vriendin van me betaalde 7.000 dollar voor een epidurale verdoving. Mijn buurvrouw kreeg een aneurysma en de ziekenhuisrekening bedroeg 250.000 dollar. Ze is uitbaatster van een schoonheidsinstituut, maar heeft daarnaast een parttimebaan bij de post, omdat die haar een gezondheidsverzekering biedt. Ze had die baan twee maanden ervoor aangenomen. Can you imagine?

Voor wie niet via zijn werkgever een verzekering kan afsluiten, is het vrijwel onbetaalbaar

Onverzekerde of slecht verzekerde Amerikanen nemen het heft in eigen handen en gaan preventief te werk. Ze informeren zich over kankerverwekkende stoffen die vermeden moeten worden, meditatie-oefeningen om stress te verminderen, workouts om in topvorm te blijven. In België lachen we wel eens met de diet fads die steevast uit Californië komen, maar wie een tijd in de VS woont, begrijpt de obsessie met gezondheid, jeugd en fitness wel. Het alternatief is te riskant, te duur.

Ik vond onlangs in een oud dagboek een lijstje gezondheidsregels die ik voor mezelf had opgesteld toen ik amper 8 was. Maximaal twee snoepjes per dag, minimaal drie stuks fruit, dagelijks fietsen, ballet of rolschaatsen... Ik was altijd al een health nut. Bedankt voor het vertrouwen, jury van de mutualiteit, jullie plaatsen een veilige gok!