Direct naar artikelinhoud
Panini-stickers

Liefhebbers van het Panini-album moeten diep in de buidel tasten

De gebroeders Panini stellen een reeks nieuwe stickers voor.Beeld rv

Het Panini-album voor het WK 2018 ligt in de winkelrekken. Wie een gat in de lucht springt, heeft er best ook een in zijn hand. Een album vol plakken kost dit jaar twee keer zoveel als twaalf jaar geleden. Hoeveel? 855 euro, alstublieft.

Voor een zakje met vijf stickers betaal je dit jaar niet minder dan 90 eurocent. Dat is de helft meer dan bij de vorige uitgave, in 2014. Wil je het album vol plakken, dan heb je dit jaar 670 stickers nodig, ofwel dertig meer dan voor het album van het WK in Brazilië.

Maar het meest hallucinante cijfer krijg je wanneer je berekent hoeveel het ongeveer kost om een album volledig te vullen. Wie beslist om geen dubbele kaartjes te ruilen moet bereid zijn om een slordige 855 euro op tafel te leggen. Wie het iets economischer aanpakt en de dubbeltjes ruilt, geeft voor een volgeplakt album zo'n 120 euro uit aan plaatjes. Het bedrag staat in schril contrast met dat van het WK-album in 2006: toen kostte het slechts de helft (60 euro) om je album te vullen.

De stijging van de consumptieprijsindex kan de prijsverhoging deels verklaren: de index staat nu 24 procent hoger dan in 2006. Al zullen fanatieke verzamelaars ongetwijfeld de hoge prijs betalen om hun stickerboek helemaal gevuld te krijgen.