© Tommy Maes

Dak van appartement stort in, bewoner ontsnapt aan ramp: “Ik was naar het voetbal gaan kijken”

In de Milostraat in Mol-Millegem is zondagvoormiddag het dak van een appartement ingestort. De bewoner was op dat moment niet thuis. Wegens stormrisico en een onstabiele zijmuur moest een deel van de bovenverdieping worden afgebroken.

Tommy Maes, Ronny van den Ackerveken

Het getroffen appartement bevindt zich op de eerste verdieping naast bakkerij Stessens-Meeus in het dorpscentrum van Millegem. Iets over 10u stortte een deel van het plat dak van het appartement in. “Ik hoorde lawaai en toen ik ging kijken wat er aan de hand was, zag ik dat het dak was ingestort”, vertelt bakker Dirk Stessens.

© Tommy Maes

“Meteen ben ik gaan kijken of de bewoner thuis was. Dat was gelukkig niet het geval. De bakkerij en de winkel zijn ook niet in gevaar, maar het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt of erger.”

Onder het appartement bevindt zich een broodautomaat. Op het moment van de instorting passeerde er niemand. Voor de bakkerswinkel naast het appartement was er geen gevaar, zodat de winkel gewoon kon openblijven.

De schade is aanzienlijk. Aan de voorkant van het gebouw is het dak volledig ingestort. De brandweer kwam ter plaatse. “De oorzaak van de instorting is niet bekend”, zegt Ben Wouters van brandweerzone Kempen. “De aanpalende bakkerij, bakkerswinkel en magazijn hebben geen schade. Een ingenieur van de gemeente heeft intussen de situatie bekeken. De zijmuur van het appartement is nog heel onstabiel. Als die inzakt, dreigt ook de voorgevel van de eerste verdieping in te storten. Met het mogelijke stormweer zondag mogen we geen risico nemen. Daarom worden de zijmuur en de voorkant afgebroken.”

Bewoner Jo Bernaerts houdt zich sterk. “Ik was met mijn twee kinderen naar het voetbal toen het is gebeurd”, vertelt hij. “Plots belde de huurbaas me in paniek op omdat ze vreesde dat er iets met ons was gebeurd. De schade is groot. De spullen in de woonkamer en de eetkamer zijn zo goed als zeker vernield. Mogelijk kan ik wat niet te zwaar is nog uit de woning halen. Maar het belangrijkste is dat iedereen ongedeerd is. Mijn kinderen kunnen voorlopig bij mijn ex terecht. Vannacht kan ik bij mijn vriendin overnachten. Maandag zoekt de gemeente een tijdelijke oplossing.”

Jo woont ongeveer anderhalf jaar in het appartement, maar merkte nooit iets van problemen met het dak. “Gelukkig waren we niet thuis toen het gebeurde”, zegt hij. “Natuurlijk is het schrikken, maar dit raakt wel opgelost. Ik ben met de kinderen aan de buitenkant gaan kijken. Zij hebben niet veel van de schade gezien, maar waren wel onder de indruk. Ze waren in ieder geval stiller dan normaal.” Maandag wordt bekeken wat er met het gebouw moet gebeuren.

© Tommy Maes