Direct naar artikelinhoud
Zomerakkoord

Parlement worstelt om teksten Zomerakkoord op tijd te kunnen lezen: "Regering moet ernstig blijven"

Plenaire vergadering van de Kamer.Beeld Photo News

Honderden bladzijden wettekst doorploeteren op enkele dagen? Zelfs voor een ervaren parlementslid is het onmogelijk. “Wij doen ons best, maar de regering moet ernstig blijven", zegt Kristof Calvo (Groen).

Vanmiddag waren de officiële teksten van het Zomerakkoord, waarover de regering-Michel vrijdag een akkoord bereikte, nog niet aangekomen bij de volksvertegenwoordigers van de Kamer. Ook het Nederlandstalige advies van de Raad van State over het Zomerakkoord was nog niet vertaald. Zolang dat niet is gebeurd, kan het niet worden besproken.

'Er is nog geen akkoord over de teksten'
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA)

De tijd dringt, want de regering wil het akkoord volgende week in de laatste plenaire vergadering van het jaar laten goedkeuren. Eerst moeten ook de commissies Financiën en Begroting, Infrastructuur en Sociale Zaken het licht op groen zetten. Enkel als dat lukt, kunnen de effectentaks en de verlaging van de vennootschapsbelasting op 1 januari ingaan.

Honderden bladzijden

Hoewel de parlementsleden al een officieuze versie hebben gekregen, laat de finale tekst op zich wachten. In de Kamer geldt nochtans een ongeschreven regel dat verkozenen van het volk een wettekst minstens 48 uur mogen doornemen. Ze kunnen moeilijk honderden bladzijden tekst goedkeuren zonder te weten wat erin staat. Het venijn zit vaak in de details.

“Wij kunnen alleen maar afwachten. Het is niet duidelijk wat de regering van plan is”, zegt sp.a-fractieleider Meryame Kitir. Liefst wil de meerderheid de drie bevoegde commissies op vrijdag en zaterdag samenroepen. Voor de commissie Infrastructuur was dat al gebeurd. Maar die blijkt alweer afgelast. Ook de commissie Sociale Zaken is nog niet samengeroepen.

'Het is een beetje vervelend dat we nog zitten te wachten op de teksten van een akkoord uit juli'
Groen-fractieleider Kristof Calvo

In de Conferentie van de Voorzitters zochten de leiders van meerderheid en oppositie vandaag een uitweg. De oppositie stelde voor om niet-dringende wetteksten uit het zomerakkoord toch over nieuwjaar te tillen. Het onbelast bijverdienen tot 500 euro per maand moet bijvoorbeeld pas eind februari ingaan. Er is nog wat ruimte.

Chaotisch

“Maar het was een erg chaotische vergadering”, vertelt Kitir. “In tegenstelling tot wat Peter De Roover (N-VA) in de pers verklaarde, was de meerderheid niet bereid om over uitstel te spreken.” Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), die boven het partijgewoel staat, is formeel: "Er is geen akkoord over de teksten."

Het is niet uitzonderlijk dat meerderheid en oppositie achter de schermen de koppen bij elkaar steken om een situatie op te lossen. “Net zoals elke organisatie hangt het parlement aan elkaar met afspraken", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo daarover. "Maar rond gevoelige onderwerpen is dat overleg extra moeilijk.”

De oppositie zit in een moeilijke situatie. “Voor ons kunnen en moeten er zeker nog dingen worden beslist. Wij willen nog niet met vakantie", zegt Calvo. "Maar het moet wel realistisch blijven. Teksten die we niet hebben, kunnen we moeilijk bespreken."

Kerstbestand

De groene fractieleider hoopt op een 'kerstbestand' tussen de regering en het parlement. "Dit is geen conflict binnen het parlement, maar wel een probleem van de regering. Ze moet beseffen dat dit geen ernstige manier van werken is", zegt Calvo. "Het is een beetje vervelend dat we nog zitten te wachten op teksten van een akkoord uit juli."

'Het parlement is de uitvoerder van de dictaten van ministers'
Filosoof Matthias Somers (denktank Minerva)

Het is sowieso al een drukke week in het parlement. Vandaag debatteert de Kamer de hele dag over de begroting. Daar komt nu ook de heisa over het Energiepact bij. Intussen zit de premier een hele week in Parijs. Dat maakt de zaken er niet makkelijker op.

Filosoof Matthias Somers van denktank Minerva vroeg zich in deze krant af waarom de regering het zomerakkoord "in geforceerde draf" door het parlement jaagt. "In een gezonde democratie komt het toe aan de vertegenwoordigers van het volk om zich uit te spreken over wetgeving", klonk het. "Het parlement vertolkt niet meer de stem van alle burgers van dit land, maar is de uitvoerder van de dictaten van ministers."