Luister naar

Hoe te stemmen voor het Europees Parlement? Zes vragen en antwoorden

Nieuws
Hoe te stemmen voor het Europees Parlement? Wat in Nederland belangrijk is, speelt in Brussel en Straatsburg vaak niet. En dan nog iets: wilt u – zij het indirect – in het stemhokje wel uw steun geven aan Manfred Weber, Frans Timmermans of een fractie waarin de Ierse Sinn Féin een rol speelt? Zes vragen en antwoorden om u te helpen uw gedachten strategisch te ordenen.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
dinsdag 21 mei 2019 om 18:37
Hoe te stemmen voor het Europees Parlement? Zes vragen en antwoorden
Hoe te stemmen voor het Europees Parlement? Zes vragen en antwoorden epa / Olivier Hoslet
vraag 1: word ik wel serieus genomen?

Pas op: uw onwetendheid over de bevoegdheden van het Europees Parlement wordt dezer dagen door alle politieke partijen misbruikt. Neem 50PLUS, die beweert, net als de SP, dat ‘Europa’ aan ‘onze pensioenen’ wil komen. Maar er zijn helemaal geen plannen van ‘Europa’, laat staan van het Europees Parlement. Dit onderwerp kunt u donderdag derhalve links laten liggen.

Hetzelfde geldt voor de nexit. De PVV is voor het vertrek van Nederland uit de EU, maar daar gaat het Europees Parlement helemaal niet over. Uittreding kan alleen in het nationale parlement worden besloten – zie de brexit. Nexiteers moeten zich roeren bij Tweede Kamerverkiezingen.

Dan de combinatie ChristenUnie-SGP, die onder meer goede relaties van de EU met Israël wil. Prima als u dit ook vindt, maar het telt donderdag niet. Over buitenlands beleid heeft het Europarlement geen zeggenschap.

vraag 2: waarover gaat europarlement?

Bent u voor de aanpak van klimaatverandering? Dan heeft u tijdens de Europese verkiezingen een stem. Over wetgeving om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van (vracht)-wagens te verlagen, neemt het Europees Parlement de besluiten. U zou dus zomaar eens GroenLinks kunnen stemmen. Of juist Forum voor Democratie, dat tegen stevige maatregelen is.

Hetzelfde geldt voor de bescherming van werknemers, een onderwerp waarover het Europarlement veel vergadert. Het parlement heeft de zogenoemde detacheringsrichtlijn herzien: werknemers die tijdelijk werken in een ander EU-land krijgen recht op hetzelfde loon als werknemers uit het land waar ze gedetacheerd zijn. De PvdA heeft zich hiervoor sterk ingezet, terwijl de VVD er niets in zag.

Landbouw- en visserijbeleid is ook een terrein waarop u via de Europese verkiezingen uw stem kunt laten gelden. Wilt u doorgaan op de huidige voet? Overweeg het CDA.

vraag 3: wil ik deze fractie wel steunen?
Nederlandse partijen in het Europees Parlement zijn lid van grensoverschrijdende fracties, waarmee min of meer een ideologische band bestaat. Hoe groter die fractie, des te meer kans op spreektijd en een prominente plek in een parlementaire commissie. Zo is een stem op de PVV indirect ook een stem op Europa van Naties en Vrijheid. Wilt u dat? Van deze EU-kritische fractie zijn ook Rassemblement National (voorheen Front National) en Lega (Italië) lid.

Heikel punt voor sommige kiezers is de christendemocratische EVP-fractie. Het CDA is lid, maar dat zijn het rechts-nationalistische Fidesz (Hongarije) en Forza Italia (van de Italiaanse oud-premier Berlusconi) ook. Blijft het CDA dan wel zo aantrekkelijk?

En stemt u bij Tweede Kamerverkiezingen altijd SP of de Partij voor de Dieren? Beide zijn aangesloten bij Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL). Daarin heeft ook Sinn Féin (de politieke tak van de Ierse IRA) een plaats gevonden, evenals het Griekse Syriza en communistische partijen uit Portugal en Tsjechië. Een bijzonder gezelschap.

vraag 4: wie help ik in welke fractie?

Neigt u naar euroscepsis? Bent u terughoudend over de overdracht van nationale soevereiniteit naar Brussel? Dan voelt u zich vast thuis bij de ECR, de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Hierin zitten middenpartijen als ChristenUnie-SGP en de Britse Conservatieven, maar ook de rechts-nationalisten van PiS (Polen), de Ware Finnen en Zweedse Democraten.

Dit kan een drempel zijn om op ChristenUnie-SGP te stemmen. Ook lijsttrekker Peter van Dalen zegt zich bij de ECR steeds minder thuis te voelen. Mocht Forum voor Democratie er straks ook nog bijkomen, zoals het plan is, dan verlaat hij de fractie. Naar de EVP? Dat is onduidelijk.

Voor de nummer twee op de ChristenUnie-SGP-lijst, de SGP’er Bert-Jan Ruissen, is een vertrek minder evident.

‘De SGP wil niet al bij voorbaat de deur dicht doen voor een samenwerking met het FvD’, schreef Ruissen vorige week in een verklaring.

De kans bestaat dus dat wie donderdag op ChristenUnie-SGP stemt, dit samenwerkingsverband na de verkiezingen ziet verdampen.

vraag 5: wie leidt de europese commissie?

De meeste politieke stromingen in het Europees Parlement, van christendemocratie tot groen, zijn de verkiezingscampagne ingegaan met een spitzenkandidaat. Hoewel deze ‘lijsttrekker’ alleen rechtstreeks verkiesbaar is in zijn eigen land, heeft u indirect wel met hem of haar te maken: komende zomer wil het Europees Parlement – net als in 2014 – een spitzenkandidaat naar voren schuiven als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Stemt u donderdag op het CDA, dan stemt u indirect op de Duitser Manfred Weber (foto, anp), de spitzenkandidaat van de christendemocratische EVP-fractie. Op de sociaaldemocratische ‘lijsttrekker’, Frans Timmermans, kunt u rechtstreeks stemmen, want hij staat bovenaan de PvdA-lijst. De Tsjech Jan Zahradil is de eerste man van de ECR, de conservatieve fractie van de combinatie ChristenUnie-SGP. De Duitse Ska Keller vormt met de Nederlander Bas Eickhout het spitzenduo van de Groenen.

Afbeelding

vraag 6: welke invloed wil ik?

Al jaren hebben de christendemocraten en de sociaaldemocraten samen de meeste zetels in het Europees Parlement. Maar overal zijn kiezers op drift en daarom is het niet zeker dat de EVP en de S&D hun meerderheid behouden.

Dit geeft uw stem op 23 mei een extra dimensie. ‘Wij zijn straks nodig om meerderheden in het parlement te vormen’, zegt spitzenkandidaat Bas Eickhout van Groenen/EVA. ‘Een stem op een kleinere politieke stroming als de onze, legt deze keer extra gewicht in de schaal.’ Op deze ontwikkeling gokt ook de Italiaanse rechts-nationalist Matteo Salvini. Hij werkt al sinds vorig jaar zomer aan een Europees machtsblok van onder meer zijn partij (Lega), de PVV, de Oostenrijkse FPÖ, het Franse Rassemblement National, het Vlaams Belang, het Hongaarse Fidesz en het Poolse PiS. Slaagt hij hierin, dan kan deze populistische groepering de derde fractie in het Europees Parlement worden en een rol opeisen in het politieke spel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.