Luister naar

Harbers sneuvelt in de slangenkuil die justitie heet

Nieuws
Maar liefst vier bewindspersonen struikelden de afgelopen vier jaar over het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wat is er aan de hand? Is het ‘superdepartement’ nog wel in toom te houden?
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 21 mei 2019 om 18:47
Staatssecretaris Mark Harbers
Staatssecretaris Mark Harbers anp / Bart maat

Den Haag

Dit kan zo niet, hadden verschillende ambtenaren gezegd. Als de tabel over misdrijven van asielzoekers zó wordt gepubliceerd – met ernstige misdrijven als moorden en zedendelicten weggestopt onder het kopje ‘overig’ – komen er vragen en opmerkingen. De waarschuwingen bleken aan ­dovemansoren gericht, moest staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) dinsdag aan de Tweede Kamer melden. ‘Die bevindingen hebben niet geleid tot aanpassingen in de rapportage.’

Probeerde het ministerie de zware misdrijven te verdoezelen, zoals onder andere in de Tweede Kamer werd gezegd? Harbers heeft geen aanwijzingen ‘dat dit met bewuste bedoeling is gebeurd’. Wel erkent hij ‘dat het anders had gemoeten’.

geklungel

Dat hebben we eerder gehoord. Op vijf dagen na is het precies drie jaar geleden dat Marten Oosting onderzoek deed naar de ‘Teevendeal’. Hij verbaasde zich erover dat het ambtenaren maar niet lukte de ‘bonnetjes’ te vinden van de afspraken van toenmalig officier van justitie Fred ­Teeven met topcrimineel Cees H. ‘Geen doofpot, wel geklungel’, was kort gezegd zijn conclusie. Teeven trad af als staatssecretaris.

Toenmalig minister Ard van der Steur – die de afgetreden Ivo Opstelten had opgevolgd en later eveneens moest aftreden – bezwoer dat ‘de cultuuromslag volop gaande is’. Want een jaar eerder was het ministerie begonnen met ‘JenV verandert’, een programma dat ‘cultuur- en gedragsverandering’ moest brengen.

De kranten schreven over een ‘angstcultuur’. Ambtenaren waren te veel bezig met een daadkrachtig imago, het ministerie is veel te groot om goed te kunnen besturen. Oosting signaleerde een cultuur van ‘iedereen voor zich, binnen de grenzen van de eigen taak of functie en met het ontbreken van voldoende wederzijdse betrokkenheid en tegenspraak’. En er was een ‘evident gebrek aan regie’ bij de ambtelijke top.

Het is zelfs zó erg, dat het ministerie de Tweede Kamer twee keer per jaar officieel moet informeren over de voortgang van ‘JenV verandert’. Het laatste verslag dateert van vorige week. De geest is nog niet terug in de fles, blijkt daaruit.

Uit een medewerkersonderzoek, dat vorig jaar werd gehouden, blijkt dat ambtenaren ‘elkaar niet voldoende aanspreken’. Dat bleek bijvoorbeeld in de affaires rond het wetenschappelijk bureau van het ministerie: ambtenaren probeerden aan te ­sturen op zo gunstig mogelijke ­conclusies in wetenschappelijke ­onderzoeken. ‘In het afgelopen jaar is JenV-breed het gesprek gevoerd over hoe we een werkcultuur bij JenV bevorderen, waarin we aanspreken en tegenspreken’, meldt het ministerie. De gesprekken ‘brengen specifieke behoeften in beeld’, die tot ‘actie in de teams’ moeten leiden.

Voor Harbers komt dit te laat. Ondanks het feit dat enkele ambtenaren hun mening nu wél gaven, haperde hun samenwerking uiteindelijk als vanouds. Na jaren blijkt er nog weinig van de beloofde gedragsverandering. Dit roept de vraag op of die geest überhaupt nog in de fles te krijgen is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.