Luister naar

Nieuwe CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma: dit is een mooie hondenbaan

Nieuws
De nieuwe CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is ‘niet actief kerks’, maar leest wel C.S. Lewis. Lijsttrekker wil hij niet worden.
Gerard Beverdam Eduard Sloot
dinsdag 21 mei 2019 om 21:43
Vertrekkend CDA-leider Sybrand Buma (links) heeft dinsdag de voorzittershamer overgedragen aan Pieter Heerma (rechts). Buma verlaat binnenkort de Tweede Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden.
Vertrekkend CDA-leider Sybrand Buma (links) heeft dinsdag de voorzittershamer overgedragen aan Pieter Heerma (rechts). Buma verlaat binnenkort de Tweede Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden. anp / Bart Maat

Den Haag

Pieter Heerma wordt CDA-fractievoorzitter uit plichtsbesef. Dat betekent echter niet dat hij voor zijn nieuwe functie is gevraagd, zegt hij. ‘Nee. Onuitgesproken voelde ik al best lang aankomen dat Sybrand Buma een keer weg zou gaan uit de Tweede Kamer. Dus de vraag of ik ­zoiets zou kunnen doen en of ik ook bereid zou zijn dat te doen, spookte al wel maanden door mijn hoofd. Ik heb geen verzengende ambitie om partijleider of lijsttrekker te worden. Maar ik voel me verantwoordelijk nu deze plek vrijkomt, en ik heb ook zin om dit te gaan doen.’

Waarom bent u geschikt als fractievoorzitter?

‘Ik ben voldoende calvinist om het ingewikkeld te vinden die vraag over jezelf te beantwoorden. Maar meerdere factoren speelden mee. Ik heb een lange historie in de partij, heb jarenlange ervaring als woordvoerder en niet te vergeten heb ik zeven maanden aan de onderhandelingstafel gezeten voor het huidige regeerakkoord. Ik ken alle dossiers, alle ins en outs van de onderhandelingen, de hoofdpersonen en de pijnpunten. Vanuit mijn ervaring en kwaliteiten ben ik degene die rust en stabiliteit kan brengen. Maar ik wil ook een inhoudelijke CDA-agenda maken richting de volgende verkiezingen. Dit is een mooie, maar verantwoordelijke hondenbaan.’

U wilt geen partijleider of lijsttrekker worden. Waarom niet?

‘Zelfkennis. Ik heb die ambitie niet. Wij hebben een fantastische partij met fantastische mensen, en er zullen ongetwijfeld mensen geschikter zijn dan ik. Maar ik ben wel geschikt voor deze klus, zodat we de toe­komstige lijsttrekker in een positie kunnen brengen, waarbij wij de grootste partij van Nederland kunnen worden.’

Sluit u uit dat u partijleider of lijsttrekker wordt?

‘Ja, dat is uitgesloten.’

U bent ook de eerste fractievoorzitter van het CDA die zichzelf agnost (iemand die niet weet of God bestaat, red.) noemt. Hoe kijkt u daarnaar?

‘Ik gebruik vaak net wat andere woorden: ik heb een natuurlijke neiging tot agnostiek. Tegelijk heb ik een grote voorliefde voor het christendom en de christelijke waarden zitten diep in mijn vezels. De les die ik als kind meekreeg – wat gij niet wilt wat u geschiedt, doe dat ook een ander niet – staat bij mij met stip op één. En ik denk dat er weinig politici zijn die zo bevangen raken door de christelijke schrijver C.S. Lewis. Ik ben alleen niet actief kerks; ik houd er niet van daarover verstoppertje te spelen.’

U gaat ook aan de slag met het nieuwe verkiezingsprogramma, heeft u gezegd. Gaat u daarin ­andere accenten leggen dan uw voorganger?

‘Niet revolutionair, want mijn wortels liggen in het antirevolutionaire, haha. Ik denk dat continuïteit voor de hand ligt. Iets anders zou vreemd zijn, want ik loop al jarenlang in het CDA mee. Ik heb meegewerkt aan alle recente verkiezingsprogramma’s, heb meegedaan aan de formatietafel. We hebben een herkenbare lijn uitgezet, en ik zal daar consequent in zijn. Dan gaat het om een eerlijke economie, juist voor de werkende middenklasse die de ruggengraat van onze samenleving vormt. Het gaat daarnaast over waarden en normen en fatsoen, die ook in de huidige Tweede Kamer hard nodig zijn.

Dus continuïteit is de hoofdmoot. Maar ik ben een ander mens, dus er zullen ook verschillen in klankkleur zijn.’ <

Pieter Heerma

Pieter Heerma (41) is sinds 2012 ­Kamerlid. Hij loopt echter al sinds 2001 op het Binnenhof rond, eerst als CDA-persvoorlichter. Als Kamerlid is Heerma het meest bekend doordat hij samen met Buma onderhandelde over de deelname van het CDA aan het huidige kabinet. Heerma was de enige kandidaat om CDA-fractieleider te worden, na een ‘biechtstoelprocedure’ waarin Kamerleden vertrouwelijk hun voorkeur kenbaar konden ­maken. Wijlen zijn vader Enneüs Heerma was eerder ook CDA-fractievoorzitter, van 1994 tot 1997.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’