Luister naar

VBOK-leden verzetten zich tegen opheffing van de VBOK

Nieuws
Het voorstel om de VBOK te laten opgaan in Siriz is slecht gevallen bij een deel van de leden. Tijdens de ledenvergadering van de VBOK riepen zij het bestuur op beide organisaties te laten bestaan.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
dinsdag 21 mei 2019 om 22:09

Gouda

Ledenvergaderingen van de Ver­eniging ter Bescherming van het ­Ongeboren Kind (VBOK) worden doorgaans niet druk bezocht. De ­afgelopen jaren kwam slechts een enkeling opdagen. Maar dinsdagavond was het anders. Toen gingen ruim dertig leden in gesprek met het ­bestuur. Het werd een pittige discussie en dat had alles te maken met het voorstel dat het VBOK-bestuur ­enkele weken geleden naar buiten bracht.

De VBOK zou ophouden te bestaan en opgaan in de hulpverleningsorganisatie Siriz. Leden van de VBOK zouden volgens dat voorstel donateur van Siriz worden.

Een van de leden die zich hier uit­gesproken kritisch over uitliet, was Paul Lieverse, voorzitter van de christelijke artsenvereniging CMF. Hij vindt dat Siriz en de VBOK losgekoppeld moeten worden, maar dat beide moeten blijven bestaan. Als de VBOK opgaat in Siriz, zal de organisatie haar achterban van zich vervreemden, denkt hij. En daarmee ook de financiële steun op het spel zetten.

‘klein spelertje’

Lieverses pleidooi kreeg vooral bijval onder de aanwezigen. Diverse leden bleken grote moeite te hebben met opheffing van de vereniging. Op een aantal momenten speelden de emoties op. Een lid vroeg zich bijvoorbeeld af waarom het niet weer allemaal VBOK kon worden. Leden die het voorstel van het bestuur steunen, waren nauwelijks komen opdagen.

Bestuursleden benadrukten in reactie op de kritiek dat de hulpverlening van Siriz in gevaar komt als de VBOK verzelfstandigd wordt. Met het geld van de VBOK-leden kan Siriz landelijk blijven werken. Als die stroom helemaal of gedeeltelijk wegvalt, wordt Siriz een ‘klein spelertje’, aldus bestuurder Ronald Zoutendijk. Bestuurslid Maaike Harmsen, die de vergadering leidde, stelde dat de VBOK altijd nadrukkelijk heeft gekozen voor hulpverlening aan kwetsbare vrouwen.

Diverse leden deden de suggestie om VBOK-leden te vragen om óók donateur van Siriz te worden. Geld zou het probleem niet moeten zijn, dachten zij. Een beslissing over opheffing van de VBOK werd dinsdag niet genomen. Het bestuur wil op een volgende ledenvergadering in september een besluit nemen.

De VBOK heeft op dit moment zo’n 45.000 leden en donateurs. De meesten van hen (ongeveer 40.000) zijn lid van de vereniging. Hun contributies leveren de VBOK jaarlijks ongeveer een miljoen euro op. Het totaal van particuliere donaties en contributies ligt op 1,5 miljoen euro per jaar. Het aantal leden en donateurs van de VBOK neemt al jaren af. In 2018 daalde het aantal met 806, blijkt uit de jaarverantwoording. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'