© Joris Herregods

Antwerpen is een bioscoop rijker

Een monument in verval, zo erfde kunstencentrum Villanella in 2011 het imposante gebouw waar voordien Studio Herman Teirlinck in huisde. Een sluiting van zes maanden en een aantal grootscheepse renovatiewerken later is het gebouw (bijna) klaar om haar geschiedenis weer alle eer aan te doen.

elien van wynsberghe

Uw krant kreeg een tipje van de sluier, want het is pas volgende week zaterdag 28 oktober dat de deuren van De Studio opnieuw worden opengezwaaid. En dat gebeurt meteen met een knal: een negendaags feest moet een doorsnede geven van waar De Studio voor staat: een huis met een cultureel aanbod dat voeling heeft met de jonge (en minder jonge) Antwerpenaar.

“Het gebouw is opnieuw in haar grootsheid hersteld”, zegt gedeputeerde van Cultuur Luk ­Lemmens (N-VA). “De provincie investeerde daarvoor sinds het begin van deze legislatuur een bedrag van 3 miljoen euro en schonk Villanella het vertrouwen om daarmee in te spelen op de heersende noden. En dat vertrouwen hebben ze allerminst beschaamd. Vandaag de dag is De Studio uitgegroeid tot een cultureel bedrijvencentrum.”

Beeldcultuur

En omdat de werking van Villanella onlosmakelijk verbonden is met het gebouw en omgekeerd, vonden er de afgelopen maanden enkele ingrijpende verande­ringen plaats in De Studio. Naast een nieuwe trap, lift, gerestaureerde gevel en zolderruimte is de plek namelijk een bioscoopzaaltje voor 49 personen rijker. “De ­jongerencultuur van vandaag en de beeldcultuur zijn intens met elkaar verweven. Een nieuw verhaal schrijven rond cinema was voor ons dan ook een logische stap”, legt Amelie Aernaudts van Villanella uit.

Maar daar blijft het niet bij. “Dit jaar grijpen we aan om uit te testen wat werkt en wat niet. We zullen ons filmaanbod afstemmen op dat van Cinema Cartoons en ­Cinema Zuid, want we willen geen overlap creëren, maar net complementair zijn. Wanneer er evenementen en festivals plaatsvinden, zullen we de curatoren telkens ook vragen om na te denken over het aspect beeld, zodat documentaires een vast deel zullen uitmaken van ons aanbod.”

“Maar onze ambitie reikt verder. In januari 2019 gaan we hier een grote cinemazaal voor 160 personen openen. Tegen dan willen we naar buiten treden met een continue programmatie en zal De Studio dus een volwaardige nieuwe cinema worden voor Antwerpen.”

Adil en Bilall

Tot het zover is, zal het kleine bioscoopzaaltje alvast op volle toeren draaien. Daarmee wordt van start gegaan op dinsdag 31 oktober. Als onderdeel van de grote heropening van De Studio trappen cinemabroers Adil El Arbi en Bilall Fallah er een 26 uur durend filmfeest in gang. “Adil en Bilall zijn nauw verbonden met De Studio”, vertelt algemeen directeur Marc Verstappen. “Hun eerste filmproject na hun studies draaiden ze hier bij ons.”

Om maar te zeggen dat De ­Studio vastberaden is om een uitvalsbasis te worden voor jonge filmmakers. “Want in Antwerpen woont nu eenmaal de helft van filmmakend Vlaanderen”, zegt Verstappen lachend. “En wij willen hen graag ondersteunen.”

Uiteenlopend programma

Maar De Studio blijft natuurlijk meer dan bioscoop alleen. “Tijdens ons openingsfeest geven we daarom iedereen de kans om zich te verlekkeren aan het nieuwe gebouw en aan een uiteenlopend programma”, zegt Aernaudts. “We beginnen met een groot feest op 28 oktober. Daarnaast zullen muziek, film, lifestyle en street art elkaar afwisselen en vindt hier onder meer Steez plaats, een festival rond street culture.”

Maarschalk Gérardstraat 4, ­Antwerpen, www.destudio.com