© Patrick Van Dyck

Burgemeester en burgerpartij ’t Dorp in de clinch over serres

In Boechout liggen burgemeester Koen T’Sijen (PRO) en burgerpartij ’t Dorp in de clinch over het dossier van het serrecomplex Barka.

Patrick Van Dyck

“In de Musssenhoevelaan in Boechout dreigt 100.000 vierkante meter waardevolle open ruimte te verdwijnen om plaats te maken voor een gigantisch glastuinbouwcomplex van meer dan 8 meter hoog”, vertelt Ines De Keulenaer van de lokale burgerpartij ’t Dorp. “Het bedrijf Barka, in Borsbeek gevestigd, maar met serres in Boechout, heeft daar een vergunning voor aangevraagd.”

Volgens De Keulenaer is de schaalgrootte van de uitbreiding zo groot dat we eerder van een industriële activiteit kunnen spreken dan van landschappelijk geïntegreerde tuinbouw. “We zijn niet tegen glastuinbouw, maar voor dit soort bedrijf heb je helemaal geen landbouwgrond nodig. Je kan zo’n ’tomatenfabriek’ op beton net zo goed in een industriegebied beginnen waar geen nieuwe ruimte en natuur verloren gaan.”

Bewaarschrift ingediend

’t Dorp vindt het ook spijtig dat de bevolking hierover niet werd geraadpleegd. ”Voor nieuwe appartementen in de Frans Segersstraat of de uitbreiding van de Aldi aan de Hovesesteenweg heeft men dat wel gedaan,” stelt acteur Filip Peeters, die ook voor ’t Dorp in de gemeenteraad zetelt. “Nochtans verdwijnt hier 65 keer meer open ruimte. We hebben dan ook een bezwaarschrift ingediend.”

Nog volgens ’t Dorp stelt er zich ook een probleem qua mobiliteit. “De Mussenhoevelaan en Spokenhofstraat zijn bescheiden landbouwwegen en niet geschikt voor intensief vrachtverkeer dat bij zo’n grootschalig project hoort”, klinkt het. “We hopen dan ook dat het gemeentebestuur zich, net als Borsbeek, tegen deze bouwplannen verzet.”

“Tuinbouw is het DNA van onze gemeente”

Volgens burgemeester Koen T’Sijen (PRO) laat ’t Dorp opnieuw eigenbelang doorwegen op het algemeen belang. “Het serrecomplex Barka is gelegen in agrarisch gebied, uitsluitend bestemd voor landbouw in de meest ruime zin. Raadslid Lode Van den Brande van ’t Dorp woont er in de buurt en ziet de serre liever niet komen. Elke vraag van Barka aan Van den Brande voor overleg bleef onbeantwoord. Er kan alleen gesproken worden via advocaten. Het zegt iets over de partij die zogezegd wil luisteren naar de mensen.”

Bovendien verspreidt ’t Dorp, volgens T’Sijen, bewust foute informatie. “Het is gelegen in agrarisch gebied volgens het gewestplan en niet in landschappelijk waardevol agrarisch gebied, laat staan biologisch. Het complex vormt helemaal geen bedreiging voor Nossegoed, een gebied met natuurwaarden in Borsbeek. De gemeente Borsbeek heeft trouwens helemaal geen bezwaar meer. Elk serrecomplex ligt bovendien aan kleine landbouwwegen. Het is niet het landbouwverkeer dat hier niet thuishoort, maar wel het toenemend te snel sluipverkeer. Boechout-Vremde is altijd een tuinbouwgemeente geweest. Het is deel van het DNA van onze gemeente.”

“Beproefd procedé”

Volgens ’t Dorp gaat het wel degelijk om landschappelijk waardevol agrarisch gebied. “Het college van burgemeester en schepenen van buurgemeente Borsbeek diende een bezwaarschrift in waarin letterlijk staat: een tuinbouwbedrijf van deze schaal is niet grond- of bestemmingsgebonden en hoort eerder thuis in industriegebied. Het is opvallend dat wie het opneemt voor de open ruimte in Boechout ook nu weer meteen van eigenbelang wordt beticht. Dat wordt stilaan een beproefd procedé”, laat Filip Peeters nog weten.