© KH, RL

Peltenaar “gijzelt” pelt.be

Onlangs kozen de inwoners van Overpelt en Neerpelt Pelt als de naam van hun nieuwe fusiegemeente. De gemeenteraden zitten volgende maand nog samen om de samenvoeging officieel te maken, maar vanaf 1 januari 2019 zal Pelt een feit zijn. Of er tegen dan ook een website www.pelt.be zal zijn, is nog maar de vraag. Die domeinnaam is namelijk al zeven jaar in handen van Marc Van Gestel, en hij is niet van plan om deze zomaar over te dragen.

fivr

Marc Van Gestel, de voorzitter van de vzw Opvang Tekort, klaagde in het verleden onder meer in onze krant al aan al aan dat hij de tegemoetkoming voor zijn mentaal gehandicapte dochter Ann (34) verloren heeft door een beslissing van de Vlaamse regering. De vader uit Overpelt probeert nu via een andere weg te bekomen waar hij vindt dat hij recht op heeft. Bij toeval kocht hij in 2010 de domeinnaam www.pelt.be.Zeven jaar later hebben zijn gouwgenoten beslist dat de nieuwe fusiegemeente Pelt zal heten. “Maar ik heb weinig zin om de lokale overheid te helpen bij dit project”, vertelt Van Gestel.

Opvangcentrum

Zijn dochter Ann verblijft al dertien jaar in een opvangcentrum in Wijchmaal, door de week en de voorbije jaren ook steeds vaker tijdens de weekends. Sinds begin dit jaar betaalt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) enkel nog de ondersteuning terug die gebruikers van woon- of dagopvang hebben opgenomen in 2014. Daardoor verliest Marc Van Gestel naar eigen zeggen meer dan 6.000 euro, zo’n 200 euro per dag dus. “Door de beslissing van de Vlaamse overheid zijn we ons recht op een kamer voor Ann in het weekend kwijt, en dat enkel en alleen omdat Ann in 2014 tijdens de weekends naar huis kwam.”

Toen de lokale politici die de fusie tussen Overpelt en Neerpelt onderzochten enkele maanden geleden naar Van Gestel belden met de vraag of ze de domeinnaam www.pelt.be mochten gebruiken, stootten ze op een njet. “We hebben begin dit jaar, tijdens de voorbereiding van de fusiegesprekken, verschillende domeinnamen geverifieerd. Pelt.be was er een van”, vertelt Jaak Fransen (CD&V), burgemeester van Overpelt. “Die naam bleek eigendom van de lokale chirojongens. Ze vonden het OK dat we pelt.be zouden gebruiken voor ons project. Maar verder opzoekwerk wees uit dat de domeinnaam eigendom is van meneer Van Gestel. Blijkbaar had zijn zoon de domeinnaam via zijn vader, die actief is in de IT-sector, geregistreerd voor een blog over hun kamp. Toen we contact opnamen met de vader, koppelde die zijn ander probleem aan dat van ons.”

Van Gestel vindt het niet kunnen dat de Vlaamse overheid wel geld investeert in de fusies van gemeenten maar “niet voldoende in de gehandicaptenzorg”. “Het gaat niet over het geld voor de domeinnaam, want dat is amper 20 euro per jaar. Ik wil dat de Vlaamse overheid het deel van het budget dat voor gemeentefusies voorzien is maar niet opgebruikt raakt, investeert in de zorg voor personen met een handicap. Ik heb dat al een paar keer aangekaart op het kabinet-Vandeurzen.”

© GVB

Lobbyen

Volgens burgemeester Fransen is de gemeente simpelweg niet gemachtigd om het probleem van Van Gestel op te lossen. “Het is een sympathieke man en ik begrijp zijn frustratie, maar dit is er wat over. Wij mogen wettelijk niets bijpassen, en lobbyen doen we ook niet. Op deze manier gijzelt meneer Van Gestel ons project en brengt hij de vzw Opvang Tekort in diskrediet.”

Maar zo ziet de vader het niet. “De burgemeesters van Overpelt en Neerpelt (Raf Drieskens, nvdr.) behoren tot de CD&V, en die partij maakt deel uit van de Vlaamse regering. De regering is volgens mij één en ondeelbaar. Ze leggen gewoon hun prioriteiten verkeerd.”

En dus dreigt de discussie over de domeinnaam in een patstelling terecht te komen. Als Van Gestel pelt.be niet wil overdragen, wil burgemeester Fransen bij DNS, dat instaat voor de registratie van domeinnamen in ons land, aankaarten dat de vader de naam op bedrieglijke wijze claimt. “Hij gebruikt pelt.be niet meer, de site is leeg. Maar toch vraagt hij ons geld. Dat is chantage.”

Van Gestel zelf ziet het anders. “Het is vervelend voor hen, maar DNS zal een gedwongen overdracht niet goedkeuren. Er is namelijk geen sprake van een kwaadwillige aankoop van de domeinnaam.”

© dns.be

Pelt.vlaanderen.be

De domeinnaam www.pelt.vlaanderen is wél nog vrij. Opvallend genoeg werd die volgens DNS al in mei geregistreerd door Frank Smeets, gemeenteraadslid in Neerpelt én inmiddels aangeduid als fusiecoördinator. Is dat niet wat op de zaken vooruitlopen? “Neen”, reageert Frank Smeets. “In de aanloop naar onze gesprekken hebben we zoveel mogelijk plausibele domeinnamen preventief geprobeerd te registreren. Ook niet alleen varianten op Pelt. We wilden zo voorkomen dat anderen domeinnamen claimden waarmee ze ons later voor het blok konden zetten.”