© mph

Verdachte Danny S. houdt vol dat hij vriendin niet wilde doden

In een kleine woning in de Nijverheidsstraat in Herentals is gisteren de moord op Sonja Mertens (56) gereconstrueerd. De vrouw werd door haar vriend Danny S. (48) geslagen tot ze bezweek.

mph,mph

Voor de reconstructie werd de straat al van ’s ochtends afgesloten. Rond 10.30u werd Danny S. ter plaatse gebracht, geboeid en in gevangenisplunje.

De reconstructie nam meer dan anderhalf uur in beslag. “Mijn cliënt heeft ondertussen volledige verklaringen afgelegd”, zegt meester Karolien Van de Moer die Danny S. verdedigt. “Hij heeft de speurders getoond wat er volgens hem op die woensdagavond 5 september is gebeurd. Hij sloeg zijn vriendin meermaals, maar hij houdt vol dat hij niet de intentie had om haar te doden.”

Helaas is dat wel gebeurd. Het lichaam werd bont en blauw aangetroffen in de badkamer. Kort na de feiten nam Danny S. contact op met een familielid om te zeggen dat Sonja dood was. S. bleef nog even ter plaatse, maar vertrok met zijn auto voor de politie ter plaatse was. Hij kon één dag later zonder verzet worden opgepakt in een chalet enkele kilometers verderop in de Herentalse bossen. Sindsdien zit hij in de gevangenis.

Autopsie klaar

Tijdens de reconstructie zijn de verklaringen die S. in het dossier heeft afgelegd getoetst aan de situatie in het huis. Het duurt wellicht nog wel een tijdje voor de zaak klaar is om voor de rechtbank te brengen. Zo is ook het definitieve verslag van de autopsie nog maar vrij recent aan de betrokkenen overgemaakt.

De korte terugkeer van Danny S. naar de Nijverheidsstraat ging bij enkele buren niet onopgemerkt voorbij. “Dit had nooit mogen gebeuren”, zegt een van hen. “Het was niet de eerste keer dat hij Sonja sloeg, maar ze zag hem graag.”

Na de middag werd het huisje waar de gruwelijke feiten zich afspeelden weer afgesloten, met nog steeds vastgemaakt aan de voordeur enkele verdroogde bloemen die er kort na feiten ter nagedachtenis van het slachtoffer waren achtergelaten.