Boljevic ontbolstert na moeilijk eerste jaar op Freethiel: “Mentaal had ik het lastig”

© Isosport

Aleksandar Boljevic (21) kende een moeilijke start van zijn carrière bij Waasland-Beveren. Maar na een tegenvallend eerste seizoen bloeide de Montenegrijnse flankaanvaller in de heenronde volledig open.WIM HOUTTEQUIET

Aleksandar Boljevic is dit seizoen niet meer weg te denken uit de basisploeg bij Waasland-Beveren. Toch had de Montenegrijnse flankaanvaller het vorig seizoen erg moeilijk om zich aan te passen aan de Belgische competitie. “Het was een moeilijke periode”, bekent Boljevic. “Je komt uit een ander land, een andere manier van voetballen. Bovendien kwam ik van Jong PSV en dacht ik dat het hier wel zou loslopen. Niet dus. Ik begon nochtans in de basis en speelde een aantal goede wedstrijden. Dat leverde me zelfs een selectie op voor de nationale beloften van Montenegro, waar ik twee keer scoorde tegen België. Sindsdien begon ik te zweven en ging ik het rustiger aan doen. Dat was fout. Wanneer je niet klaar bent om te spelen, staan er snel andere spelers klaar om je positie in te nemen. Trouwens, eens je uit de ploeg valt, is het bijzonder moeilijk om je er weer in te knokken. Mentaal had ik het best lastig.”

Maar de 21-jarige flankaanvaller heeft duidelijk uit zijn fouten geleerd. Deze zomer maakte hij naar eigen zeggen een klik in zijn hoofd. En dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. “Als je niet eerlijk bent met jezelf, kan niemand je helpen”, aldus een oprechte Boljevic. “Het verleden kan ik helaas niet meer veranderen, de toekomst gelukkig wel. Ik besef nu dat niet alles zomaar vanzelf komt. Ik heb deze zomer keihard gewerkt. Ik kijk nu helemaal anders naar het leven en het voetbal. Dit seizoen gaat het steeds beter.”

Efficiënter worden

En of, onder de vleugels van trainer Philippe Clement bloeit Boljevic dit seizoen volledig open. “We speelden een fantastische heenronde”, vertelt hij. “Met veel goede wedstrijden, maar ook een aantal mindere. Toch is het verschil met vorig seizoen immens groot. Zowel mentaal, fysiek als tactisch hebben we als groep grote stappen gezet. Dat komt ook door de filosofie van de coach. Hij kwam van een topclub en verwachtte daarom veel meer van ons. Toegegeven, dat was in het begin best moeilijk om te geloven, maar achteraf blijkt het de juiste keuze te zijn. Vorig seizoen verloren we vaak verschillende wedstrijden op rij. Dit seizoen overkwam ons dat nog maar één keertje (in augustus verloor Waasland-Beveren achtereenvolgens van Lokeren (2-3) en Sint-Truiden (1-0), nvdr.). Clement focust heel hard op het mentale. Als we een slechte wedstrijd spelen, moeten we die zo snel mogelijk vergeten. Onze focus ligt nu alweer bij de match tegen Charleroi. We staan momenteel zevende, de volgende wedstrijden zullen bepalen waar het schip dit seizoen strandt.”

Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt. Waasland- Beveren beloonde hem twee weken geleden met een nieuw contract dat hem tot 2021 op de Freethiel houdt.“Amazing”, glundert Boljevic. “Mocht ik hier niet gelukkig zijn, had ik nooit bijgetekend. We spelen aantrekkelijk voetbal, ik speel elke wedstrijd, ik krijg hier vertrouwen. Ik wil het vertrouwen niet beschamen. Uiteraard geeft het een extra boost. Ik kan nog beter. Ik moet efficiënter worden. Meer goals en meer assists: dat is mijn werkpunt.” Met vier assists en één doelpunt doet hij halverwege het seizoen al beter dan vorig jaar na dertig speeldagen. “Het hadden er al meer kunnen en moeten zijn”, zucht hij. “De juiste keuzes maken. Daar komt het op aan.”

Meer over Aleksandar Boljevic

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video