Luister naar

Wie weet straks de weg in mijn chaotische, curieuze verzameling boeken?

Nieuws
Wie vindt straks de weg in mijn curieuze, chaotische bibliotheek?
Hans Ester
maandag 19 maart 2018 om 03:00

Het leegmaken van het huis van een dierbare overledene is een moeilijke taak. Allerlei voorwerpen die voor de eigenaar grote gevoelswaarde hadden, verdwijnen in de afvalbak of krijgen nog een herkansing bij Oxfam Novib, Emmaüs of een soortgelijke instelling. Haast is geboden en piëteit is niet gevraagd, omdat de volgende bewoners van het huis staan te trappelen van ongeduld om hun spullen kwijt te kunnen.

Het selecteren van stoelen, kasten, vazen en borden is akelig, maar het echte probleem duikt op wanneer de boeken aan de beurt zijn. De cultuur van het protestantisme is een leescultuur, een cultuur met groot ontzag voor het boek. Dat is overduidelijk wanneer ik in de huiskamer, de vroegere studeerkamer en ook de logeerkamer van een overleden familielid rondkijk. Het is boeken wat de klok slaat. Maar het zijn niet zomaar boeken die na lezing een willekeurige plek hebben gekregen. Er zit systematiek en ordening in de rijen.

Hier begint de ellende. Nu prikkelt de nieuwsgierigheid tot nadere beschouwing van deze overdaad.

Een zwaar accent vormen de boeken over theologische en algemeen-levensbeschouwelijke onderwerpen. Met Noordmans, Berkhof, Miskotte en Berkouwer is de theologie van de twintigste eeuw goed vertegenwoordigd. In al deze boeken bevinden zich briefjes met aantekeningen. Ook in de marge van deze geschriften staat commentaar, dat een duidelijke, hartstochtelijke betrokkenheid bij de besproken onderwerpen verraadt. Het lijdt geen twijfel dat deze verzamelaar van theologische boeken diepe sympathie voelde voor het werk van de Utrechtse kerkelijk hoogleraar J.M. Hasselaar (1917-1992). Het boek Al luisterend… van Hasselaar is door een menigte blaadjes met commentaar dubbel zo dik geworden. Hasselaar moet een belangrijke theoloog en denker zijn geweest. Waarom heeft niemand het meer over hem? In deze opruimfase is het verboden te gaan lezen in een van de titels uit de kast die vandaag nog leeg moet. De boeken van Herman Bavinck en Johan Huizinga schreeuwen echter om aandacht. En daar staan zowaar de memoires van Hebe Kohlbrugge, met een prachtige opdracht van deze bijzondere vrouw en ook nog een brief van haar hand.

ziel en zaligheid

De boeken zijn de ziel van een huis. Deze boeken waren de ziel en zaligheid van de mens die hier leefde. Kan niemand deze verzameling integraal in huis nemen?

Omdat dat door de beperkte ruimte niet gaat, rest er geen andere mogelijkheid dan zelf een keuze uit de boeken te maken. Hasselaar en Kohlbrugge worden gered van de ondergang.

Heeft de treurnis over de teloorgang van deze zorgvuldig bijeengesprokkelde boeken wellicht ook met mijn eigen toekomst te maken? Wie behalve ik weet de weg in de curieuze – op het eerste gezicht: chaotische – verzameling boeken die mijn eigen huis zo’n genoeglijke plek maakt? Moet ik geen aparte kast maken voor de boeken met persoonlijke opdracht? Zal iemand de waarde inzien van de beduimelde Duitse kinderboeken van rond 1900?

Deze gedachten maken mij duizelig. Ik heb geen zin om na te denken over een tijd waarin mijn boeken verweesd in de kasten zullen staan. Het enige wat mij nu te doen staat, is het tonen van deze verrukkelijke boeken aan geïnteresseerde bezoekers. En er een cadeau doen aan een jonge lezer die weet wat een boek waard is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.

David Owuor claimt de covidpandemie en andere rampen over de wereld te hebben afgeroepen als waarschuwingen van God.

David Owuor vervult misschien wel een profetie maar hij is vrijwel zeker niet Elia

De Keniaanse prediker David Owuor claimt zowel Elia als Mozes te zijn. Als er iemand opstaat en claimt ‘iets groots’ te zijn, moeten Bijbelse alarmbellen gaan rinkelen, waarschuwt Hans Frinsel.