Direct naar artikelinhoud

Trump wil drugsdealers en smokkelaars strenger straffen - hij overweegt zelfs de doodstraf

Donald Trump wil de verslaving aan drugs en medicijnen in de Verenigde Staten keihard aanpakken door veel strengere straffen in te voeren. Ook kijkt hij naar de mogelijkheden om de doodstraf op te leggen aan dealers en smokkelaars. Dat staat in de plannen die de Amerikaanse president later vandaag bekend zal maken, maar voor een deel al zijn uitgelekt.

De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld ap

Het is onduidelijk hoe deze plannen in de praktijk gaan uitpakken, want niet elke staat in de VS hanteert de doodstraf. De verslaving aan opiaten (waaronder zowel heroïne als sterke pijnstillers vallen) is al jaren een enorm probleem. Ruim vijf miljoen Amerikanen zijn verslaafd, en in 2016 overleden er 42 duizend mensen aan een overdosis; een bekend voorbeeld is de popster Prince.

Artsen schrijven met het grootste gemak recepten uit voor sterke pijnstillers, en apotheken ('pill mills') leveren grote hoeveelheden van deze medicijnen aan wie ze maar wil hebben. Trump wil dat ze daar mee stoppen: in drie jaar tijd moet het aantal recepten volgens hem met eenderde dalen, maar het is nog niet bekend hoe hij dat wil afdwingen.

Nationale gezondheidscrisis

De president riep de Amerikaanse verslaving aan zware pijnstillers in oktober al uit tot een nationale gezondheidscrisis. Hij noemde de epidemie een 'nationale schande' en kondigde plannen aan om het misbruik tegen te gaan. Het Congres heeft zes miljard dollar beschikbaar gesteld om de crisis te bestrijden en Trump wil dat geld onder meer gebruiken voor preventie en voorlichting. 

Trump heeft vaker gezegd dat drugsdealers de doodstraf moeten krijgen. Deze maand zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania dat landen als Singapore veel minder problemen hebben met verslaving, omdat dealers harder worden gestraft. De president merkte op dat iemand in de VS de doodstraf kan krijgen als hij één persoon heeft doodgeschoten, maar dat een drugsdealer die misschien wel verantwoordelijk is voor duizenden doden, met een korte gevangenisstraf weg komt.