19 maart 2018 om 03:00
Luister naar

Thiemes tweede poging

In het buitenland kijken ze weleens raar op van de Party for the Animals, maar in Nederland is de Partij voor de Dieren niet meer weg te denken. Partijleider Marianne Thieme en de haren behoorden tot de grote winnaars in 2017: van twee naar vijf Kamerzetels.

Nu acht de partij de tijd rijp om te doen wat Thieme in 2012 al aankondigde: een nieuwe poging om de ­koosjere en halal slacht te verbieden – althans als de dieren niet vooraf zijn bedwelmd. Want de onverdoofde rituele slacht leidt tot groot dierenleed, stelt de partij. Die staat daarin niet alleen. In 2015 adviseerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: ‘Verbied, vanuit oogpunt van dierenwelzijn, het onbedwelmd doden van dieren, in het bijzonder van runderen.’

In een toelichting op haar nieuwe wetsvoorstel stelt Marianne Thieme dat ‘de intrinsieke waarde van dieren door samenleving en wetgever steeds zwaarder wordt meegewogen in alle besluiten’. Wilde dieren in circussen en de nertsenfokkerij zijn inmiddels verboden. De omgang met dieren zegt iets over de kwaliteit van de samenleving, vindt de Partij voor de Dieren. ‘De vrijheid van godsdienst houdt op waar het lijden van anderen – mens en dier – begint’, stelt Thieme.

Daarmee raakt ze meteen aan hét gevoelige punt: godsdienstvrijheid dus. Voor orthodoxe joden en moslims is geen sprake meer van koosjer en halal vlees als het dier eerst wordt bedwelmd. Je kunt denken: wat maakt dát nou uit? Maar zelfs GroenLinks zegt over deze kwestie dat mensen het recht hebben de voorschriften van hun geloof te volgen, ‘ook als anderen dat niet begrijpen of waarderen’.

Sinds 2012 zoekt de politiek naar het compromis. Er zijn convenanten gesloten, waarvan het laatste op 1 januari van kracht is geworden. Dieren moeten binnen veertig seconden bewusteloos zijn, en de NVWA houdt bij elke rituele slacht toezicht. Toch is daarmee het dierenleed niet voorbij, stelt de Partij voor de Dieren.

Opvallend in het nieuwe wetsvoorstel – zeker voor een zo principiële partij als het om dierenrechten gaat – is de overgangstermijn van vijf jaar waarin nog onverdoofd mag worden geslacht. Hiermee wil Thieme twijfelende parlementariërs over de streep trekken.

Godsdienstvrijheid is een grondrecht. Dierenwelzijn (nog) niet. Het grondrecht moet in deze kwestie zwaarder wegen. Niettemin moeten joodse en islamitische gelovigen die aan de rituele slacht hechten, zich er rekenschap van geven dat dierenwelzijn zwaar weegt in de huidige samenleving. Dat is niet alleen het resultaat van het op één lijn plaatsen van mens en dier zoals de Partij voor de Dieren doet, maar ook van meer kennis over stress en pijn bij dieren.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.