Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Nieuwe AA Gent-coach Jess Thorup presenteert zich stijlvol en ambitieus

► Thorup maakte een uitstekende indruk tijdens zijn eerste persconferentie: zelfbewust, met concrete doelen voor ogen, maar helemaal niet arrogant.Beeld BELGA

Hangt het van hem af, dan dobbert de nieuwe coach van AA Gent uiterlijk in mei 2021 in een bootje door de Gentse grachten. Titel in de hand. Jess Thorup (48) is ambitieus. "Ik wil winnen, elke keer opnieuw."

Stijl heeft hij alvast, Jess Thorup. Net zoals bij zijn aankomst op Brussels Airport dinsdag zat de Deen bij zijn voorstelling in de Ghelamco Arena gisteren strak in het pak. Om door een ringetje te halen. Het blijkt eigen aan de man. "Ik ben altijd mezelf", glimlachte de kersverse hoofdtrainer van AA Gent. "Ook in mijn coaching. Ik zie mezelf als een sterke leider die individuen boven zichzelf kan laten uitstijgen. Ik wil winnen, elke keer opnieuw."

Daarbij wil de Deen op geen doelpunt kijken. "Ik heb een offensieve mindset", zegt Thorup. "Bij Midtjylland weet iedereen dat ik hou van hoge pressing en veel goals. Als toeschouwer wil je offensief voetbal zien en dat is ook exact wat ik wil brengen als trainer. Je moet met directe en precieze passing zo snel mogelijk een doelkans creëren. Intussen moet je de controle over de wedstrijd vasthouden met hoge druk en balbezit. Ik wil een verzorgde opbouw van achteruit."

Hoge conversieratio

Maar ook corners en vrije trappen worden straks 'key' in Gent. "Bij Midtjylland hadden we een enorm hoge conversieratio op stilstaande fases, ik denk zelfs zowat de beste in Europa. Waarom zouden we dat hier niet een beetje kunnen introduceren?"

De visie van Thorup vertaalde zich bij Midtjylland de voorbije maanden in een aanvallende 3-4-3-opstelling. Hij leidde er Midtjylland mee naar een titel en de huidige leidersplaats in de Superligaen - voor onder meer FC Kopenhagen en Aalborg. "Al gebruikte ik tijdens mijn eerste twee seizoenen vooral een 4-1-4-1 en 4-4-2", verduidelijkt Thorup. "Pas op het einde van vorig jaar merkte ik dat mijn spelers klaar waren voor een 3-4-3. Maar trek daar alstublieft geen conclusies uit voor AA Gent. Ik ben een coach die zich aanpast aan zijn spelersmateriaal. Ik heb hoegenaamd nog geen idee hoe ik mijn jongens hier ga neerzetten, daarvoor moet ik ze eerst wat beter leren kennen."

Al start de Deen niet vanaf nul. De voorbije dagen heeft hij alle wedstrijden van AA Gent dit seizoen gedownload op zijn laptop. "Nadat ik gehoord had dat deze club mij wilde, werd ik heel enthousiast", glimlacht Thorup. "Ik ben als een bezetene naar de wedstrijden beginnen kijken. Ik heb ze nog niet allemaal gezien, maar toch al een paar. De laatste (de 1-5 nederlaag tegen RC Genk, MGA/RN) onder andere. Daaruit bleek dat we enorm veel werk voor de boeg hebben in Gent, al vind ik de spelers op zich niet slecht. Ik denk dat er vooral een grote vertrouwenscrisis heerst. Het wordt dan ook mijn allereerste taak om de jongens mentaal opnieuw aan de oppervlakte te krijgen. Ik moet ze oppeppen."

Liefde voor cijfers

Naast schouderklopjes voor Odjidja en co brengt Thorup ook nog een ander geschenkje mee uit Denemarken: een passionele liefde voor cijfers. FC Midtjylland staat immers wereldwijd te boek als 'FC Moneyball', omdat het gebruik maakt van ingewikkelde, statistische modellen om wedstrijden voor te bereiden. "Ik ging er inderdaad vaak om met data en scoutinggegevens", aldus Thorup. "Ik ben het gewend om die informatie te krijgen en om te zetten in een matchplan. Ik heb begrepen dat ze ook bij AA Gent flink gebruikmaken van data. Dat kan ons alleen maar beter maken. Het is de toekomst van de sport. Maar die data mogen geen doel op zich zijn, ze moeten het voetbal dienen."

De tien dagen die hem vanaf nu scheiden van zijn grote debuut op het veld van KV Oostende ziet Thorup als een inloopperiode. "Dat we midden in een interlandbreak zitten, geeft me de gelegenheid om rustig mijn staf en spelers te leren kennen. Ik ga ook mijn tijd nemen om me te settelen in dit land. Ik ga niet vanaf dag één alles aanpassen. Ik begin rustig aan, het moet geleidelijk gaan. Maar in tien dagen kan je veel doen, ook al moet ik nog een pak internationals missen."

Thorup heeft er geen moeite mee om het grote doel te benoemen: een trofee voor AA Gent. "Een grote club als AA Gent wil kampioen spelen, dat is ook wat ik hier wil bereiken. Daarnaast wil ik mooie dingen laten zien in Europa. Alleen op die manier kunnen zowel de spelers als de club zichzelf ontwikkelen. Daar gaan we voor."