LIVE POLITIEK. Oppositie reageert op paasakkoord: van “rookgordijn” tot “Voor oorlog vinden ze miljarden”

De regering-De Wever I is goed en wel begonnen. Maar het is nog altijd wachten op een regering in Brussel. Volg hier live alle ontwikkelingen.
Fabian Maingain verlaat Défi
CD&V wil wettelijke regeling voor minderjarige influencers
Ouders of merken doen vaak een beroep op kinderen in reclamefilmpjes op sociale media. De regels daarrond zijn echter flou, omdat het wettelijk kader rond kinderarbeid weinig of geen rekening houdt met online activiteiten.
Vooruit-fractieleider Seuntjens: "Ook sterkste schouders moeten bijdragen aan Defensiebudget"
Het paasakkoord voorziet voor dit jaar een verhoging van de middelen voor Defensie naar 2 procent van het bbp. Dat komt neer op een kleine 4 miljard euro extra, waarvan 2 miljard euro nog niet gecompenseerd is. Voor de volledige legislatuur zou het kostenplaatje volgens een eerdere berekening oplopen tot ruim 17 miljard euro, maar waar al dat geld tot en met 2029 vandaan moet komen, is politiek nog niet afgeklopt.
Kamerfractieleider Seuntjens van coalitiepartij Vooruit bevestigde dinsdag dat de rekening zal moeten betaald worden. Hij past daarbij voor een scenario waarbij alle facturen gewoon worden doorgeschoven "naar gewone mensen die vandaag de prijs al betalen voor die oorlog, via de energiefacturen of de handelsoorlog van Trump." De meerderheid zal iedereen een eerlijke bijdrage vragen, verzekert Seuntjens, dus ook de sterkste schouders.
Voor Open VLD-fractieleider Bertrand komt dat neer op extra belastingen. Zij hekelt dat de regering voorgestelde hervormingen in de eerste plaats "uitholt", waardoor ze minder dan gepland in het laatje brengen, maar gelooft ook dat er voor 20 tot 30 procent verspilling gebeurt op het budget voor gezondheidszorg. "Dit gaat niet over besparen of de rechten van de patiënt verlagen, maar over overconsumptie", luidde het.
Seuntjens gaf ook aan dat de regering onze ingewikkelde staatsstructuur gaat uitleggen aan de NAVO om zo meer uitgaven van de regio's als uitgaven voor Defensie te kunnen bestempelen. Indien Nederland investeert in de bescherming van de haven van Rotterdam, dan telt dat voor onze noorderburen mee voor hun NAVO-norm, maar als Vlaanderen hetzelfde doet voor de haven van Antwerpen, telt dat vandaag niet mee, betreurt Seuntjens. Overleg met de NAVO moet ook die Vlaamse investeringen onder de norm laten vallen, hoopt hij.
Bond Beter Leefmilieu noemt fiscale maatregelen voor hybride bedrijfswagens onverantwoord
De huidige regels, ingevoerd door de vorige regering, schrijven voor dat diesels, benzines en hybrides stelselmatig hun fiscale voordeel verliezen als bedrijfswagen, ten voordele van de elektrische auto. Een groot deel van de bedrijven is dankzij die maatregel overgeschakeld op elektrische bedrijfswagens, maar meer dan 300.000 zelfstandigen rijden nu nog rond met een auto met verbrandingsmotor ouder dan vijf jaar.
PS steunt extra geld voor Defensie, maar onder voorwaarden
"Wij socialisten zijn overtuigde pacifisten, maar we weten dat Europa in de huidige omstandigheden zijn lot in eigen handen moet nemen. Dat betekent dat we in onze eigen Defensie moeten investeren, maar niet tegen eender welke prijs", schrijft Magnette.
"Oekraïne verdedigen, maar duizenden Palestijnen laten doodgaan onder Israëlische bommen, getuigt van een ondraaglijke hypocrisie. Er moet een Europees embargo komen op wapenleveringen aan Israël, het associatieverdrag moet worden opgeschort, Israël moet economische sancties krijgen, oorlogsmisdadigers moeten voor internationale rechtbanken verschijnen en Palestina moet worden erkend", aldus Magnette.
De cohesiefondsen of middelen voor klimaattransitie mogen voor de socialistische voorzitter echter niet dienen voor militaire uitgaven. "Tegen Poetin moeten we het geld van de Russische oligarchen gebruiken dat in Europa bevroren is", aldus Magnette, die zijn blik ook richt op de allerrijksten, de multinationals en banken met megawinsten.
Volgens de PS-voorzitter moeten de investeringen in Defensie bijdragen aan de herindustrialisering van Europa en burgerdoeleinden dienen, zoals steun aan slachtoffers van klimaatontregeling en energietransitie.
Axel Ronse (N-VA) verdedigt stijgend defensiebudget: "Prijs die we graag betalen om de veiligheid van ons land hoog te houden"
Het paasakkoord dat de regering-De Wever vrijdag sloot, bevat ook de lang aangekondigde verhoging van de middelen voor Defensie tot 2 procent van het bbp - de zogenaamde NAVO-norm. Het gaat enkel om het budget voor 2025 - hoe alles er de rest van de legislatuur zal uitzien, moet nog worden afgeklopt.
Voor dit jaar komt de slordige 4 miljard euro extra uit de rente op de bevroren tegoeden bij Euroclear en een uitzonderlijk dividend uit Belfius, maar ook wordt met de kam door de bestaande uitgaven gegaan om te kijken of ze als "militair" kunnen worden bestempeld. Voor de overige 2 miljard euro is geen compensatie voorzien. Dat bedrag wordt dus buiten de begroting gehouden, zoals Europa toelaat.
Vanop de oppositiebanken kwam al kritiek op die keuze. Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas ziet er het bewijs in dat de "eigen mensen" voor de budgetverhoging moeten opdraaien. Twee miljard euro uit de begroting houden, komt immers neer op schulden maken en die dus doorschuiven naar de komende generaties, redeneerde Pas maandag in De ochtend op Radio 1. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) had het afgelopen weekend al over een "ongedekte cheque".
Volgens Axel Ronse kan ons land niet anders dan het budget te verhogen naar die 2 procent van het bbp. "Nietsdoen betekent dat we op 1,3 procent blijven steken", aldus Ronse. Dat komt neer op zowat de laagste bijdrage van de NAVO, terwijl we intussen wel het hoofdkwartier op ons grondgebied hebben. "Ons land tegelijk gezond maken én investeren in Defensie, betekent nu die 2 miljard euro erbij pakken. Dat is de prijs die we graag betalen om de veiligheid en de reputatie van ons land geopolitiek hoog te houden", zei hij in De ochtend.
ACV noemt werkloosheidshervorming "ronduit dwaze beslissing"
Ziektebriefjes voor maximaal drie maanden en artsen riskeren boetes
Hybride wagens langer fiscaal aftrekbaar en 6 procent btw bij sloop en heropbouw
Groen: signaal van de straat niet opgepikt
"Verre van een paasgeschenk", hekelt PS
Open VLD: geen duurzame koerswijziging in Defensie
Vlaams Belang hekelt "rookgordijn"
Hedebouw: Voor oorlog vinden ze wel miljarden
Belastingkrediet voor zelfstandigen verdubbeld
Defensieminister Theo Francken (N-VA): "Nodig om defensie weer sterk en ons land opnieuw weerbaar te maken"
Waar we het geld daarvoor moeten halen? Onder meer via geld van bevroren Russische tegoeden, maar er werd in de begroting bij het maken van de regering sowieso al een serieuze investering gedaan in Defensie, zegt Francken. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar structurele financiering. Daarvoor wil Francken kijken naar welke mogelijkheden Europa ons biedt op het vlak van leningen. En dan spreekt de minister ook nog over overheidsparticipaties die verkocht kunnen worden via het defensiefonds. "Dat wordt allemaal samengelegd. Het is eigenlijk een amalgaam aan maatregelen die ervoor moet zorgen dat we die 2 procent halen."
Francken heeft momenteel drie grote agendapunten, vertelde hij. Het eerste is het geld rondkrijgen voor die 2 procent. "Dat is nu gelukt." Daarnaast is er de strategische visie. Daarin wil de minister bekijken wat we bijvoorbeeld allemaal moeten aankopen. "Met dat plan moet ik binnen een maand naar de regering." En ten derde voert Francken momenteel gesprekken met de sociale partners om tot een sociaal akkoord te komen rond het beroep van militair. "Dat is allemaal nodig om defensie weer sterk te maken en ons land opnieuw weerbaar te maken."
Frank Vandenbroucke (Vooruit) over beperking werkloosheid: "Moeilijke discussie geweest"
Er komt sowieso een overgangsmaatregel voor iedereen die een opleiding volgt voor een knelpuntberoep. "Iedereen die dat vandaag doet, zal dat kunnen afwerken", zei Vandenbroucke. Maar voor wie vanaf volgend jaar in zo'n opleiding stapt, verandert het. Dan zal je nog slechts twee jaar op een werkloosheidsuitkering kunnen rekenen. Behalve als je dus een opleiding tot zorgkundige volgt.
Arizona bereikt dan toch nog ‘paasakkoord’: dit weten we al
Het plan om 2 procent van het bbp uit te geven aan defensie, raakte niet helemaal rond. Voor dit jaar zou wel de nodige 4 miljard zijn gevonden.
De grote hervorming van de werkloosheid – met de invoering van een uitkering van maximaal twee jaar – zit ook in de programmawet.
Zoals het er vrijdagavond naar uitzag, krijgt minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V) voor dit jaar wat extra geld om de overbevolking van de gevangenissen aan te pakken. Er lijkt ook groen licht te zijn voor tijdelijke maatregelen om meer gevangenen uit de cel te halen.
Kamer keurt Open VLD-resolutie rond herdenking verzetshelden goed
8 mei is de dag waarop er in 1945 een einde kwam aan de oorlog in Europa door de Duitse overgave. Die dag was lange tijd een nationale feestdag, maar hij werd jaren geleden al afgeschaft om economische redenen. Vander Elst pleit er niet voor om die feestdag opnieuw in te voeren, maar de resolutie vraagt de regering wel om van 8 mei een "officiële herinneringsdag aan de gruwel van de Tweede Wereldoorlog en de kleine en grote daden van verzet" te maken.
Daarnaast ijvert de tekst voor meer inspanningen om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Zo moet er extra aandacht komen voor herinneringseducatie en burgerschapsvorming. "Het is belangrijk dat we ook de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen onderwijzen over wat de verzetsstrijders 80 jaar geleden hebben gedaan: de ultieme opoffering voor de generaties na hen", zegt Vander Elst daarover. De resolutie vraagt ook nauwere samenwerking tussen onderzoeksinstellingen zoals het War Heritage Museum en het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij "om bij te dragen aan een sterkere herinneringscultuur en een breder maatschappelijk bewustzijn over de impact van het verzet".
TIP Als abonnee van het Nieuwsblad krijg je elke maand 2 nieuwe e-books cadeau.
Als abonnee lees je ook alle plusartikels. Je moet nog even inloggen. Zo herkennen we je als abonnee.
Altijd mee met het nieuws? 't Begint bij ons.
Opzeggen wanneer je wilt
Altijd mee met het nieuws? 't Begint bij ons.
Opzeggen wanneer je wilt
Altijd mee met het nieuws? 't Begint bij ons.
12 maanden welkomsttarief
Altijd mee met het nieuws? 't Begint bij ons.
12 maanden welkomsttarief
Nog geen abonnee? Ontdek nu gratis onze plusartikels.
Ben je -26 jaar? Ontdek de jongerenformule van het Nieuwsblad en lees alle artikels van 5 nieuwsmerken.
Je kan elke maand opzeggen
Ben je -26 jaar? Ontdek de jongerenformule van het Nieuwsblad en lees alle artikels van 5 nieuwsmerken.
Je kan elke maand opzeggen
Ben je -26 jaar? Ontdek de jongerenformule van het Nieuwsblad en lees alle artikels van 5 nieuwsmerken.
Je kan elke maand opzeggen
Ben je -26 jaar? Ontdek de jongerenformule van het Nieuwsblad en lees alle artikels van 5 nieuwsmerken.
Je kan elke maand opzeggen