Deze ex-medewerker van Van Hool heeft nieuw werk gevonden.
Foto: VRT NWS

400 ex-werknemers van Van Hool hebben een nieuwe job: "Iedereen die werk zoekt, vindt werk"

Meer dan 400 ex-werknemers van het failliete Van Hool hebben een nieuwe job. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Het busbouwbedrijf ging deze week precies een maand geleden failliet, 2.400 mensen kwamen op straat te staan. "Alle dingen die ik bij Van Hool heb geleerd... daar ben ik nu niet veel meer mee", zegt een ex-werknemer die ondertussen bij een ander bedrijf aan de slag is. 

Een maand geleden viel definitief het doek over het familiebedrijf Van Hool. 2.400 werknemers werden ontslagen, een groot deel van hen moest op zoek naar een andere job. "Voor 400 mensen is dat al gelukt", zegt Sandra Van Loo van de VDAB. 

400 van de 2.400 werknemers die "al" een nieuwe job hebben: is dat veel in een sector waar ontzettend veel vacatures openstaan? "Het is best een goed resultaat na een maand", benadrukt Van Loo. "Sommige werknemers wachten ook af, of ze toch niet worden aangenomen bij de doorstart van bepaalde delen van Van Hool."

"Sommige ex-collega's zijn in een zwart gat gevallen": bekijk hier getuigenissen van ex-werknemers van Van Hool

Videospeler inladen...

Bij BAC, een bedrijf dat industriële koelinstallaties maakt in Heist-op-den-Berg, zijn al een 10-tal ex-Van Holers aan de slag. "We gaan niet actief vissen in die groep, maar het klopt dat er in de ruime metaalindustrie sowieso een tekort is aan technisch geschoolde mensen", zegt Bert Bossyns, productieverantwoordelijke bij BAC. "Dus die mensen zijn welkom."

De sectorfederatie van technologiebedrijven, Agoria, heeft er vertrouwen in dat alle ontslagen werknemers op termijn een nieuwe job zullen vinden. "Wij hebben op onze website alle vacatures gebundeld die interessant zouden kunnen zijn voor ex-werknemers van Van Hool, er staan er al 1.700 op", zegt Agoria-CEO Bart Steukers.

De knelpuntberoepen zijn vaak die beroepen waar ex-werknemers van Van Hool de juiste profielen voor hebben, aldus Steukers. Na een belronde bij verschillende werkgevers horen we dat er ex-Van Holers aan de slag zijn bij staalverwerkings- en aluminiumbedrijven in de regio, maar ook bij bijvoorbeeld bedrijven die landbouwmachines verkopen en herstellen. 

Wat met oudere werknemers?

"Ook voor oudere werknemers zijn er jobs", gaat de Agoria-CEO verder. "5 jaar geleden had ik gezegd dat het voor hen moeilijker zou zijn, maar vandaag zien we dat bedrijven kennis en ervaring net nodig hebben. Door het tekort aan technische profielen is er genoeg werk. Iedereen die werk zoekt, vindt werk", aldus Steukers. 

Ook de VDAB geeft aan dat er veel kansen zijn voor ex-werknemers van Van Hool. "Iedereen wordt geholpen in de zoektocht naar werk, en er zijn ook beroepsopleidingen bij VDAB-centra, in onder meer Herentals", zegt VDAB-woordvoerster Sandra Van Loo. 50 ontslagen werknemers hebben zich al aangemeld voor een opleiding in bijvoorbeeld metaalverwerking of machine-onderhoud.

Op 28 mei organiseert Agoria, samen met werkgeversorganisatie Voka en de VDAB, een grote jobbeurs voor ex-werknemers van Van Hool.

Vinden jonge ex-werknemers van Van Hool makkelijker werk dan oudere? Of is de krapte zo groot dat bedrijven blij zijn als er al iemand solliciteert? Bekijk hier de reactie van Bert Bossyns van BAC:

Videospeler inladen...

Meest gelezen