VN heffen sancties tegen Noord-Koreaanse diplomaten tijdelijk op

(themabeeld Verenigde Naties). © REUTERS

Het Sanctiecomité voor Noord-Korea van de Verenigde Naties heeft woensdag een aantal maatregelen tegen Noord-Koreaanse verantwoordelijken tijdelijk opgeheven, zodat die naar Singapore kunnen afreizen. Niettemin spreekt de Noord-Koreaanse viceminister donderdag opnieuw dreigende taal.

rdc

In Singapore vindt op 12 juni normaal gezien de historische ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plaats. De tijdelijke opheffing voor de Noord-Koreaanse verantwoordelijken komt er op vraag van Singapore.

‘De top is een kans om een vreedzame oplossing voor het dossier rond het nucleaire Noord-Korea te bekomen en om vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en in de regio te bewerkstelligen’, verklaarde de ambassadeur van het land bij de VN, Burhan Gafoor, in zijn verzoek aan het Sanctiecomité. Voor hoelang en voor hoeveel mensen de sancties worden opgeheven, is niet duidelijk. Momenteel is een reisverbod van kracht op tachtig Noord-Koreanen. Hun in het buitenland geplaatste geld, is bevroren.

Over de geplande ontmoeting tussen Trump en Kim bestaat wel nog onzekerheid. Pyongyang heeft er al meerdere keren meer gedreigd om de top te annuleren, en ook Trump houdt er rekening mee dat de ontmoeting niet doorgaat, vanwege de eisen die beide leiders aan de bijeenkomst stellen.

Opnieuw dreigende taal

Daarbovenop heeft Pyongyang donderdag opnieuw dreigende taal gesproken. ‘Of de Verenigde Staten ons in de vergaderzaal treffen of we ons in een nucleaire confrontatie ontmoeten, zal helemaal afhangen van de beslissing en de houding van de Verenigde Staten’, zei de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui. Hij verwijt de VS ‘onwettig en beledigend gedrag’.

De viceminister nam donderdag ook aanstoot aan de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, van wie ze de uitspraken maandag in een interview met Fox News ‘ongebreideld en ondoordacht’ noemt. ‘Ik kan mijn verrassing niet verbergen bij zulke onwetende en domme opmerkingen uit de mond van een Amerikaanse vicepresident’, aldus Choe.

Aan Fox News had Pence onder meer verklaard dat Noord-Korea zou kunnen eindigen als Libië als het geen deal sluit met de VS. Daar viel in 2011 het regime van dictator Moammar Kadhafi, die ook aan een kernprogramma werkte, dat hij uiteindelijk in 2003 liet varen.