© REUTERS

Vincent Kompany en Burnley houden Manchester United in bedwang en pakken welverdiend punt in strijd om behoud in Premier League

Vincent Kompany en Burnley blijven in de race voor het behoud in de Premier League. De Clarets speelden een puike partij op bezoek bij Manchester United en zagen dat beloond met een punt. Burnley nadert zo tot op twee punten van een veilige plaats.

Maarten Vanhoof

Het zag er lang naar uit dat Vincent Kompany een broodnodig punt ging pakken op Old Trafford, maar na 79 minuten kwam Man United toch op voorsprong. Na een dure fout van Sander Berge (ex-Genk) kon Antony alleen richting doel. De Braziliaan snelde op doelman Muric af en maakte er met een lage schuiver 1-0 van.

Een stevige opdoffer voor Burnley, dat tot dan zeker niet de mindere ploeg was. Maar in de slotfase kregen de Clarets plots een penalty nadat Man U-goalie Onana te laat kwam met zijn ingreep. Zeki Amdouni nam de elfmeter voor zijn rekening en faalde niet: 1-1.

In de blessuretijd kwam Burnley nog dicht bij de winnende treffer, maar Onana pareerde de knal van Wilson Odobert. Geen zege maar wel een verdiend punt voor de manschappen van Vincent Kompany, die Mike Tresor en Manuel Benson de hele wedstrijd op de bank hield. Ameen Al-Dakhil is nog steeds geblesseerd.

Burnley is door het gelijkspel al drie wedstrijden op rij ongeslagen in de Premier League. Het blijft voorlaatste, maar nadert wel tot op twee punten van Nottingham Forest, dat op een veilige zeventiende plaats staat en zondag nog in actie komt tegen Manchester City.

Man United blijft dan weer in het sukkelstraatje. Met twee zeges, vier gelijke spelen en drie nederlagen in negen wedstrijden is het bezig aan een belabberde periode. De Mancunians staan op een zesde plaats met 54 punten en voelen de hete adem van Newcastle in hun nek.

Sheffield zeker van degradatie

Op hetzelfde moment bezegelde Newcastle het lot van rode lantaarn Sheffield United. The Blades werden met zware 5-1-cijfers huiswaarts gestuurd en zijn zo mathematisch zeker van de degradatie. Ahmedhodzic gaf de bezoekers even hoop met de vroege 0-1, maar Alexander Isak stelde al snel orde op zaken.

In de tweede helft schakelde Newcastle een versnelling hoger wat uiteindelijk in een 5-1 eindstand resulteerde. Sheffield is troosteloos laatste met 16 punten en kan zich niet meer naar een veilige plaats manoeuvreren.

Luton verliest

Luton, met Thomas Kaminski en Albert Sambi Lokonga in de basis, ging met 2-1 onderuit bij Wolverhampton. Hwang Hee-chan en Tote Gomes zorgden voor de dubbele voorsprong voor de thuisploeg.

Carlton Morris scoorde nog de aansluitingstreffer maar meer zat er uiteindelijk niet meer in. Vincent Kompany zal het graag gezien hebben, want Luton staat net boven Burnley en telt een punt meer dan de Clarets. Wolverhampton staat met een tiende plaats in de veilige middenmoot.

Everton zeker van behoud

Everton boekte een zuinige 1-0 zege tegen Brentford. Idrissa Gueye scoorde op het uur het enige doelpunt van de partij. Amadou Onana mocht in de 78ste minuut nog mee de voorsprong helpen verdedigen.

De Toffees (36 punten) springen na de overwinning over Brentford (35) naar de vijftiende plaats in de Premier League. Met nog drie wedstrijden te spelen zijn ze mathematisch zeker van het behoud.

Assist Castagne

Fulham en Crystal Palace moesten vrede nemen met een 1-1 gelijkspel. Rodrigo Muniz bracht de thuisploeg zeven minuten na rust op voorsprong. Timothy Castagne leverde de uitstekende assist af voor het openingsdoelpunt.

Jeffrey Schlupp bracht Palace in de slotfase met een heerlijke treffer nog op gelijke hoogte. Fulham staat dertiende in de stand met 43 punten, Crystal Palace volgt op plek veertien en telt drie punten minder.