Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Een traineeship bij Colruyt Group? Dat zijn kansen grijpen en er gewoon voor gaan!

“Het is een mooie tussenstap tussen het studentenleven en het echte werkleven. Ik heb wel het gevoel dat ik al aan het werken ben, maar zonder eindverantwoordelijkheid te dragen. Fouten maken mag."Beeld Colruyt

Ik heb vier jongeren voor me die bruisen van energie en goesting. En dat werkt aanstekelijk. Ze volgen of volgden een traineeship bij Colruyt Group, leerden zichzelf daardoor beter kennen en deden een pak kennis en ervaring op binnen een familie van bedrijven, die veel meer is dan retail alleen.

Wat houdt zo’n traineeship in?

Rikke, trainee Aankoop: “Bij een traineeship werk je één a twee jaar op verschillende afdelingen van de groep. Tijdens mijn traineeship Aankoop leerde ik de aankoopdiensten van OKay en Dreambaby al kennen. Momenteel zit ik bij de aankoopdienst van Colruyt. In de laatste fase vervang ik een collega- aankoper. Dan voel je zelf echt of je er klaar voor bent of niet.”

Maxime, trainee Finance: “Ja dat klopt. Ik heb op het einde iemand vervangen op de controlling-dienst. Dat beviel me echt wel. Er stond op dat moment ook een vacature open, dus ben ik daarvoor gegaan.” 

Matthias, trainee Analyse: “Als jobstudent in de beenhouwerij merkte ik al dat de mensen bij Colruyt Group centraal staan en je heel wat kansen krijgt. Daardoor zette ik de stap naar het traineeship Analyse. Op voorhand was heel duidelijk hoe dat eruit ging zien: enorm divers, contacten over de hele groep heen …”

Tine, start2Re-tale programma: “Elke trainee krijgt bovendien een coach, iemand bij wie je terecht kan met al je vragen, die je inhoudelijk ondersteunt. Ik volgde een specifiek programma van 10 weken. Mijn coach hielp me mezelf te ontwikkelen door te spreken over hoe het traject liep en wat we gaandeweg tegenkwamen. Dat was super. En hij of zij geeft je advies bij je keuze voor een echte job bij Colruyt Group.”

Wat heeft het jullie opgeleverd?

Rikke: “Het is een mooie tussenstap tussen het studentenleven en het echte werkleven. Ik heb wel het gevoel dat ik al aan het werken ben, maar zonder eindverantwoordelijkheid te dragen. Fouten maken mag. Mijn coach is er altijd voor ondersteuning. Op het einde van mijn traineeship neem ik tijdelijk het kaasassortiment van Colruyt op. Da’s enorm. Ze hebben echt veel vertrouwen in mij, ik ben oprecht fier!”

Tine: “Toen ik afstudeerde wist ik nog helemaal niet wat ik zou gaan doen. Met het start2Re-tale programma heb ik heel goed aangevoeld wat ik wel en niet wil. Zo zit ik in elkaar, zo ziet de retailsector er uit. En zo werkt Colruyt Group. Ik ben veel gerichter kunnen gaan zoeken naar wat ik echt wou. Nu werk ik op de afdeling Human Resources rond vakmanschap, leiderschap, waarden … Breed genoeg om van alles te proeven.

Maxime: “In zo’n grote organisatie mogen starten. Da’s super hé. De kennis die wij nu opdoen, is enorm. Het netwerk dat je in korte tijd opbouwt is echt waardevol.”

Matthias: “Ja, je leert een groot deel van de groep kennen. Er gebeurt hier zoveel meer dan retail alleen. Je krijgt inhoudelijk opleiding, je leert veel bij. Ik heb mezelf als persoon ook veel beter leren kennen en dat had ik niet meteen verwacht. Je sterktes en zwaktes kennen, da’s enorm waardevol. En dat neem je ook mee naar huis.”

Hebben jullie als young potentials je collega’s ook wat bijgebracht?

Maxime: “Ja, de projecten waarop ik werkte, waren bedoeld om het werk van anderen te optimaliseren. De collega’s waren telkens blij bv. omdat ze minder tijd verliezen om een bepaalde taak te doen. Je ziet dat je echt meerwaarde geeft.”

Tine: “Mijn collega’s vragen vaak wat ik ervan vind. Of wat me hier opvalt als nieuweling. Bijvoorbeeld de 5 cent die je voor de koffie betaalt, die gaat naar een solidariteitsfonds. Zij staan daar niet meer bij stil, maar het is best uniek.”

Rikke: “Doordat ik bij verschillende winkelformules gewerkt heb, kreeg ik een enorm brede kijk op de groep. Ik kon perfect de onderlinge verschillen zien en verbeteringsmogelijkheden aankaarten. Als trainee hoef je daarvoor ook helemaal niet beschaamd te zijn. Op het einde van elke stage volgt telkens een evaluatiegesprek: wat vond je ervan? Wat zijn de werkpunten van onze winkelformule algemeen en wat zijn de jouwe? Wat vond je positief of minder positief aan onze afdeling? Wat heb je geleerd? Hoe ben je gegroeid?”

Matthias: “Eigenlijk werkt het in twee richtingen. Als nieuweling bekijk je de dingen met een frisse blik. Zeggen wat je denkt, challengen, dat wordt serieus geapprecieerd. En omgekeerd helpen je ervaren collega’s je met al je vragen. Ze weten waarom sommige dingen op een bepaalde manier gebeuren.”

Tine, Maxime en Rikke vonden alvast hun droomjob bij Colruyt Group, Matthias rondt momenteel de laatste stappen van zijn traineeship af.

Waag jij net als 250 starters ook de sprong? Bekijk onze jobs.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel