Opgepakte terrorist Barcelona geeft toe: “We wilden Sagrada Familia opblazen”

Eén van de opgepakte terroristen die vorige week een aanslag pleegden in Barcelona, heeft toegegeven dat de jihadisten een grotere aanval wilden plegen: ze wilden de Sagrada Familia opblazen. ‘Terreurimam’ Abdelbaki Es Satty, gezien als de mentor van de groep jonge terroristen, had verschillende vliegtuigtickets naar Brussel op zijn naam klaarliggen.

rrln, dgs

De vier nog levende verdachten van de aanslag in Barcelona en kustplaats Cambrils van vorige week donderdag verschenen dinsdagochtend voor een Spaanse onderzoeksrechter. Eén van de verdachten, de 21-jarige Mohamed Houli Chemlal, heeft daarbij toegegeven dat de terreurcel een grotere aanval voorbereidde. Volgens de Spaanse krant El País gaf Chemlal toe dat de cel aanslagen wilde plegen op de Sagrada Familia en andere monumenten in Barcelona.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 21-jarige verdachte bevestigt zo wat hij al eerder verklaarde bij zijn arrestatie. De politie van Catalonië had al laten weten dat ze vermoedde dat de daders het gemunt hadden op de Sagrada Familia. Politiechef Josep Lluís Trapero stelde dat de aanslagen in Barcelona en Cambrils, waarbij 15 mensen omkwamen en zeker 120 personen gewond raakten, een “alternatief uit wanhoop” was voor hun plannen, nadat een woning in Alcanar, waar bommen werden vervaardigd, ontplofte. In de woning waren maar liefst 120 gasflessen opgeslagen.

“Imam zou zelfmoordaanslag plegen”

De vier verdachten verklaarden tijdens hun verhoor bovendien dat imam Abdelbaki Es Satty, die om het leven kwam bij de explosie in Alcanar, van plan was om een zelfmoordaanslag te plegen. De ‘terreurimam’ wordt gezien als de mentor van de groep jonge terroristen. Es Satty reisde in het verleden vaker naar ons land. Zo verbleef hij een tijdje in Vilvoorde en predikte hij enkele maanden in een moskee in Diegem.

Abdelbaki Es Satty had ook verschillende vliegtuigtickets naar Brussel op zijn naam klaarliggen in het huis in Alcanar, verklaarde de Spaanse justitie aan persbureau Reuters.

© EPA

Verdachten

Dinsdag verschenen ook de drie andere nog levende verdachten voor de onderzoeksrechter. Het gaat om Driss Oukabir (28 jaar), Mohamed Aalla (27 jaar) en Salh El Karib (34 jaar). De vier Marokkanen worden in verdenking gesteld van “deelname aan een terroristische organisatie, terroristische moorden en bezit van explosieven”, aldus een gerechtelijke bron.

Terreurcel

In totaal bestond de terreurcel uit twaalf mannen, volgens de Catalaanse politie. Bijna allemaal hebben ze de Marokkaanse nationaliteit. Vijf van hen werden in de nacht van donderdag op vrijdag al uitgeschakeld door de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie. Twee anderen stierven bij de explosie in de woning in Alcanar woensdagavond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen