Geen schijn van kans in mini-auto: Alix (18) en June (15) sterven na ongeval met brommobiel

Meer dan vijfhonderd mensen hebben ­gisternamiddag de herdenkingsmars ­bijgewoond voor de twee meisjes die ­afgelopen weekend met hun brommobiel verongelukten. Ook de twee vriendinnetjes, die zwaargewond uit de koffer van het verhakkelde wrak werden gehaald, waren er. Ze werden met een ambulance ter plekke gereden en woonden de herdenking bij vanop hun ziekenhuisbed.

Dirk Coosemans, Joost Van Liefferinge en Werner Rommers

In tranen en in stilte stapten de familie, vrienden en leden van de hockeyclub Watducks en de scouts gisteren naar de plek van het ongeval, voor een wake ter ere van Alix Koerperich (18) en June Michiels (15), beiden uit Lasne.

© JVI

Alix was in de nacht van vrijdag op zaterdag met haar Aixam, een brommobiel, haar zus Ines en diens vriendinnetjes June en Adele uit Rode gaan ophalen aan een bar. De kleine Aixam biedt maar plaats aan twee mensen, dus zaten Ines en Adele in de koffer. Toen ze rond 01.50 uur een straat wilden indraaien om Adele thuis af te zetten, werd hun brommobiel gegrepen door een zwarte Volvo. De klap was verschrikkelijk. Het autootje werd dertig meter weggekatapulteerd tegen een boom. Alix en June overleefden de aanrijding niet. Adele en Ines werden over­gebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de eerste resultaten van het onderzoek heeft de Aixam te laat en te plots afgedraaid waardoor de Volvo het autootje niet meer kon ontwijken. De bestuurder van de wagen, een dokter van 61 jaar oud, raakte lichtgewond. Hij had niet te veel gedronken.

Baxter

© jvi

De zus van June organiseerde gisteren een mars voor haar overleden zus en Alix. Meer dan vijfhonderd mensen waren aanwezig, onder wie de twee zwaargewonde meisjes die het ongeval hadden overleefd. Zij werden met een ambulance ter plekke gebracht, zodat ze vanop een brancard de toespraken konden volgen. Ines raakte zwaargewond aan de benen en had nog een baxter. Adele liep een zware armbreuk op. Ze zat op het bed, onder een deken.

De papa van June nam kort het woord. “Onze dochters waren op het slechte moment op de slechte plaats. Hier is niemand schuldig aan. June stond positief in het leven en we ­hopen dat dat iedereen zal bijblijven.”

Onveilige autootjes?

Het dodelijke ongeval doet de discussie weer oplaaien over de vermeende onveiligheid van brommobielen. Zulke autootjes zijn erg populair in de duurdere wijken in het zuiden van Brussel, waar ouders ze vaak cadeau doen aan hun opgroeiende kroost. “We gingen vaak uit met vier in de Aixam. Twee man in de koffer”, zegt een buurjongen van een van de meisjes.

Er rijden in ons land zo’n 10.000 brommobielen rond. “Bestuurders van brommobielen vormen niet zozeer een gevaar op de weg voor anderen, wel voor zichzelf. Onder meer door het lichte koetswerk van de brommobiel”, zo zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. Maar van een verbod wil Vias niet weten omdat uit de ongevalsstatistieken blijkt dat er maar weinig ongevallen mee ­gebeuren en je met een verbod veel senioren “hun laatste kans op mobiliteit ontzegt”.

Ook Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) wil geen verbod. De federatie van autorijscholen stelt zich vooral vragen bij de plotse populariteit van brommobielen bij jongeren, “terwijl die totaal niet voor hen zijn bedoeld”.