© ATV

137.000 ton vervuilde PFAS-grond moet weg: “Geen eieren van kippen met vrije uitloop consumeren”

Zwijndrecht, Beveren -

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een bodemsaneringsproject ontvangen voor de omgeving van 3M in Beveren en Zwijndrecht. Daarin staat onder meer dat 137.000 ton vervuilde grond moet verwijderd worden.

Dieter Verschooren
Bron: BELGA

In 2022 werd al een bodemsaneringsproject opgesteld voor de zone 1A in de onmiddellijke nabijheid van 3M met de hoogste concentraties PFAS. Nu is een nieuw project goedgekeurd door OVAM. Het betreft een gefaseerde bodemsanering voor het woongebied en recreatieve gebieden in Beveren en Zwijndrecht, de twee gemeenten die het meeste last ondervinden van de vervuiling van 3M.

“Uit het beschrijvend bodemonderzoek blijkt dat blootstelling vooral gebeurt door consumptie van eieren van kippen van vrije uitloop en in mindere mate door het eten van fruit en groenten uit de eigen tuin”

Jan Verheyen

OVAM

In totaal komen zo’n drieduizend percelen in aanmerking. “De voorziene sanering bestaat uit een leeflaagsanering van de zones die bestemd zijn voor een moestuin of kippenren”, zegt woordvoerder van OVAM Jan Verheyen. “Het doel van de sanering is het wegnemen van de blootstelling aan de verontreiniging met PFAS. Uit het beschrijvend bodemonderzoek blijkt dat blootstelling vooral gebeurt door consumptie van eieren van kippen van vrije uitloop en in mindere mate door het eten van fruit en groenten uit de eigen tuin. Uit de afweging van de verschillende mogelijkheden voor de sanering blijkt een leeflaagsanering van de zones die bestemd zijn voor moestuin of kippenren de meest aangewezen saneringsvariant.”

Geen eigen eieren consumeren

Tijdens de leeflaagsanering zal de toplaag tot op een diepte van maximaal 70 centimeter ontgraven en vervangen worden door propere grond. “De gesaneerde zone wordt hersteld als moestuin, maar kippenrennen worden niet hersteld”, zegt woordvoerder Verheyen. “Uit de analyses van eieren blijkt immers dat ook in zones met lage concentraties PFOS in de bodem de concentraties in de eieren te hoog zijn. Ook na de sanering zal daarom het advies blijven gelden om geen eieren te consumeren.”

Drie tot vier jaar duurtijd

De verontreinigde grond zal afgevoerd worden naar een stortplaats. Men wil dat storten beperken door een deel van de grond te wassen. “Er wordt geraamd dat in totaal ongeveer 137.000 ton verontreinigde grond moet ontgraven en vervangen worden”, zegt Jan Verheyen. “De duurtijd van de sanering voor het hele gebied wordt ingeschat op drie tot vier jaar. De sanering zal parallel lopen met de saneringswerken in zone 1A. De planning is in grote mate afhankelijk van de aanvoer van propere aanvulgrond en de capaciteit voor afvoer van verontreinigde grond.”

Omwonenden kunnen het nieuwe bodemsaneringsproject inkijken en bezwaren of opmerkingen indienen tijdens het openbaar onderzoek. Alle informatie is digitaal beschikbaar via de website vlaanderen.be. Op 29 mei organiseert 3M in Zwijndrecht een infomarkt om het bodemsaneringsproject toe te lichten en vragen te beantwoorden. OVAM neemt eind juli 2024 een beslissing over het bodemsaneringsproject.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER