© Jan Vorsselmans

OverHal wil zelf punt op agenda van gemeenteraad zetten

Een eerder ongewoon verschijnsel doet zich voor in Zoersel. Burgerbeweging OverHal wil er zelf een punt op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.

Jan Vorsselmans

De burgerbeweging OverHal is het niet eens met de plannen van het gemeentebestuur om in de pastorietuin van Halle een feestzaal te bouwen. Daarom wil de actiegroep het punt opnieuw ter discussie brengen op de gemeenteraad van november.

“We willen gebruikmaken van ons recht om zelf een punt op de agenda van de gemeenteraad te brengen. Dat kan volgens het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad op voorwaarde dat minstens driehonderd inwoners ouder dan 16 jaar dit verzoek schriftelijk steunen”, zegt Marc de Maeseneer van OverHal.

Zoals bekend, wil het gemeentebestuur een nieuwe zaal bouwen in de tuin van de pastorie, al dan niet direct aansluitend op het huidige gebouw dat mee wordt geïntegreerd in het project. OverHal heeft daar om diverse redenen problemen mee.

Als de driehonderd handtekeningen kunnen worden verzameld, zal de actiegroep tijdens de gemeenteraad vragen om duidelijk alle gebruiksvoorwaarden, zoals sluitingsuur en huurprijzen, kenbaar te maken. OverHal wenst tevens dat de gemeente een consensus bereikt met alle betrokkenen over de functionele inrichting ervan en pleit voor minstens het behouden van de activiteiten zoals die nu in de af te breken zaal Sint-Maarten plaatsvinden.

Voornaamste eis is pas tot een definitieve beslissing over te gaan als de lopende verkeersstudie af is en alle alternatieve locaties, onder meer de Villa Markey, met elkaar zijn vergeleken. Ten slotte vraagt OverHal om de documentatie en argumentatie die leidt tot de beslissing openbaar te maken.

Schepen Katrien Schryvers (CD&V), bevoegd voor het project waartoe de feestzaal behoort, wil de zaken niet op de spits drijven. “Ik heb er geen probleem mee dat het punt op de agenda van de volgende gemeenteraad wordt geplaatst. Ik sta open voor dialoog, maar wens eraan toe te voegen dat er wel degelijk overleg is geweest en dat zal in de toekomst bij volgende stappen in de verdere uitwerking van het dossier zo blijven. Bovendien hebben we op veel vlakken rekening gehouden met de wensen van de plaatselijke bevolking. Maar als bestuur moet je keuzes maken en knopen doorhakken. En wij vinden dat een zaal in de pastorietuin best kan passen. Wat je ook doet, elke keuze heeft voor- en nadelen. Kiezen we voor een alternatieve locatie, dan zijn andere inwoners ontevreden.”

Hallenaars die het verzoek van OverHal willen steunen, kunnen dat doen tot uiterlijk zondagmiddag 29 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER