© rr

Chauffeur krijgt negen maanden cel na alcoholcontrole

De politie Mechelen-Willebroek heeft tijdens een weekendcontrole 51 dronken bestuurders uit het verkeer gehaald. Dat zijn er dubbel zoveel als gemiddeld bij vorige alcoholcontroles.

leo de nijn

De politie van de zone Mechelen-Willebroek heeft een bijzonder druk weekend achter de rug. De meest opmerkelijke vaststelling is dat van de 862 bestuurders die moesten blazen, er 51 positief waren. 44 chauffeurs hadden te diep in het glas gekeken, zeven anderen reden onder invloed van drugs toch in het verkeer.

“Gemiddeld wordt er bij alcoholcontroles in onze politiezone Mechelen-Willebroek tussen de 2,5 en 3% van de bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol of drugs. Nu werd 6% van de gecontroleerde chauffeurs betrapt op dronken rijden. Een teleurstellend cijfer, maar het sterkt ons om het rijden onder invloed aan banden te leggen en onze acties meer dan ooit voort te zetten in het algemeen belang van de verkeersveiligheid”, reageert Yves Bogaerts, korpschef van de zone Mechelen-Willebroek.

Bijna 1.700 euro meteen betalen

In totaal werden bij de actie dertien rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Een van de gestraften was een bestuurder die geen rijbewijs had en een ademtest én bloedproef weigerde af te leggen. De politie kwam er snel achter dat de man tweemaal nationaal geseind stond in verband met een gerechtelijk dossier. Deze bestuurder wacht een effectieve gevangenisstraf van negen maanden en werd door de politie overgebracht naar de gevangenis in Mechelen.

Een andere chauffeur negeerde een stopteken op de Dendermondsesteenweg. “Na een korte achtervolging werd hij staande gehouden. De bestuurder had 2,3 promille alcohol in zijn bloed. Omdat hij officieel gedomicilieerd is in Nederland, moest hij zijn boete meteen cash betalen. Dat ging om 1.260 euro wegens dronken rijden en 473 euro omdat hij een bevel tot stoppen van een bevoegd persoon had genegeerd. Bovendien werd zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.”

Gevlucht na intrekking rijbewijs

Nog straffer is het verhaal van een bestuurder die in Muizen werd gecontroleerd en 1,8 promille alcohol in zijn bloed had. Na de vaststellingen ging hij in zijn auto zitten. Na bijna een uur vertrok hij weer met zijn auto. “We kregen hem snel te pakken. Hij verklaarde dat hij geen andere mogelijkheid had, aangezien hij anders niet thuis zou geraken. Toen hij voor een tweede keer werd gecontroleerd, bleek hij nog steeds 1,5 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Onze diensten hebben hem geverbaliseerd voor rijden tijdens een periode dat zijn rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken. Daarna werd een takeldienst gevorderd. Het voertuig wordt vijftien dagen in verzekerde bewaring gezet.”

Tenslotte liep ook een bromfietser tegen de lamp. De man reed in Muizen met een opgedreven bromfiets klasse A (25 kilometer per uur) die 60 kilometer per uur haalde. De brommer werd in beslag genomen voor dertig dagen. Een erkend hersteller verwijdert nu alle onderdelen voor het opdrijven van de motorcapaciteit.