© Marc Peeters

Boerderij valt in de prijzen wegens ambachtelijke kwaliteit

Rob Vansant en Ann Cools van de boerderij De Melkweg in Tielen (Kasterlee) mochten vrijdag een bordje ophangen dat bewijst dat ze het label Handmade In Belgium (HIB) hebben gekregen. In De Melkweg produceren ze lekkere chocopasta en rijstpap.

Marc Peeters

LEES OOK. De Melkweg maakt choco en rijstpap zoals weleer

Met het HIB-label zet Unizo al ruim vijf jaar de makers van ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker. “Omdat die met hun producten voor de moderne consument het verschil maken”, weet Sofi Van Ussel, directeur van Unizo provincie Antwerpen. “Om het label binnen te halen moeten de kandidaten aan een reeks strenge voorwaarden voldoen. We zijn tevreden dat ambachtslieden het behalen van het label steeds belangrijker beginnen te vinden.”

Dat is alvast het geval voor Rob en Ann. “Het zal dan wel als een cliché klinken, maar dit label is voor ons naast de appreciatie die we krijgen van onze klanten, echt wel de kroon op jarenlang heel hard werken”, zegt Ann Cools. “We hebben deze hoeve in Klein Broek overgenomen in 2001. In die tijd ging het om een veertigtal koeien in twee oude stallen. Nu melken we driehonderd koeien in een zevental stallen.”

De chocopasta van De Melkweg bestond al toen Rob en Ann het roer in handen namen. “Het was mijn moeder die me na een tijdje kwam vragen waarom ik geen rijstpap aan ons gamma toevoegde. Aan verse melk was er toch geen gebrek. We hebben de stap dan gezet op basis van een recept van mijn grootmoeder.” Het bleek een schot in de roos.

Nieuwbouw

Vandaag staat Ann om de andere dag achter de kookpotten. “We bedienen meer dan vijftig winkels in Antwerpen en Limburg. Versheid is uiteraard belangrijk en daarop spelen we kort op de bal.”

Rob en Ann krijgen bij het uitbaten van hun zaak hulp van de drie zonen en de dochter van het gezin. Daarnaast zijn er nog twee mensen die mee de handen uit de mouwen steken.

De familie maakte al volop toekomstplannen. “We hebben aan onze boerderij een winkelruimte, maar die is net als de lokalen waar we de chocopasta en de rijstpap bereiden, veel te klein geworden. Daarom verrijst naast de boerderij momenteel een gloednieuw en veel ruimer productiegebouw. We kijken er nu al naar uit om daar te gaan werken en de klanten te ontvangen. De opening is gepland voor deze zomer.”

Het houten bordje dat bij het toewijzen van het HIB-label hoort, krijgt er een ereplaats. “De lijst met toegekende HIB-labels wordt langer, maar dat er echt niet mee gegooid wordt, maakt het winnen ervan toch weer mooier. Ook de klanten beginnen meer en meer te weten dat HIB staat voor ambachtelijk en in ons geval ook lekker vakmanschap. “