De Nederlandse en Vlaamse Groenen, voor café Den Trol.© RR

Na geslaagde verbroedering met GroenLinks: Groen wil dat gemeente banden met Nederlandse Voorschoten opnieuw aanhaalt

Schoten -

Groen Schoten kreeg bezoek uit de voormalige Nederlandse jumelagegemeente van Schoten: Voorschoten, gelegen bij Den Haag. De banden met de gemeenteraadsleden van de lokale GroenLinks-partij werden aangehaald en ervaringen uitgewisseld. Lokaal Groen-voorzitter Harald Gjertsen wil dat de gemeente Schoten de verwaterde banden met Voorschoten opnieuw steviger aanhaalt.

Jan Auman

Vorig jaar bracht Groen Schoten al een bezoek aan Voorschoten waar de deelnemers ontvangen werden door de lokale GroenLinks afdeling.

“Het tegenbezoek op Schotense bodem startte in ‘t Arsenaal om wat geschiedenis van onze gemeente over te brengen”, aldus afdelingsvoorzitter Harald Gjertsen. “Na de geschiedenisles gidste ons raadslid Peter Arnauw, één van de trekkers van deze uitwisseling, de groep tot aan het gemeentepark om daar fietsen te ontlenen bij Op Wielekes. De Nederlandse vrienden toonden zich erg enthousiast over dit project, dat misschien wel een vervolg krijgt- in Voorschoten.”

De internationale groene delegatie hield ook halt in de Orangerie in Vordenstein voor de middaglunch en een wandeling. Een fietstocht leidde nog door het Peerdsbos, langs Schoten Vaart en een bezoek aan de viering van de veertig jaar bestaande voorziening De Vier Notelaars aan het Wijtschot.

Liefst 5 Groen-kandidaten voor de Europese Parlementsverkiezingen, onder leiding van nummer twee Thomas Jans, kwamen tot in Schoten om in de Atheneumwijk deur-aan-deur bij de Schotenaar te polsen hoe zij over Europa en internationale samenwerking denken.

“Je voelt toch dat men een sterke Europese Unie wil die mondiaal het voortouw neemt in klimaatbeleid of sociale rechtenbescherming”, aldus Gjertsen. “Groen pleit in haar Europese campagne bijvoorbeeld voor een Europees systeem om treintickets te kopen zodat het makkelijker wordt om door Europa te reizen met de trein. Hartverwarmend dat we binnen de ecologische familie kunnen tonen dat we over de grenzen heen de grote problemen samen willen aanpakken.”

© RR

Den Trol

De verbroedering eindigde met het proeven van de wereldberoemde spaghetti van café Den Trol. De vriendschapsband tussen Groen Schoten en GroenLinks Voorschoten kan niet meer stuk. “Dank voor jullie gastvrijheid. Op de trein terug zaten we alweer plannen te maken voor jullie volgende bezoek aan Voorschoten”, aldus Conny van Der Krogt, GroenLinks-gemeenteraadslid in Voorschoten.

“Ontzettend gezellig, leuk om Schoten te leren kennen. Groen Schoten mag trots zijn op waar jullie mee bezig zijn”, zei Albert Deuzeman, fractievoorzitter GroenLinks in de gemeenteraad van Voorschoten.

“Hopelijk wil onze gemeente bekijken hoe de zusterband terug aangehaald kan worden. Internationaal zijn het uitdagende tijden. Deze kleine ontmoetingen over de grenzen heen brengen inzichten en nodige verbinding tussen Europeanen. Wij geven hiermee een voorzet, zien of de gemeente erin mee wil gaan”, besloot Harald Gjertsen, voorzitter Groen Schoten.

© RR

© RR

© RR

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners