© youtube

Houthalen schrapt lezing omstreden moslimprediker

De Marokkaanse moskee van Houthalen-Helchteren heeft de lezing van ‘sheikh’ Said El Mokadmi op 24 mei geschrapt. In Genk sprak El Mokadmi vorige week de gelovigen wel toe. De Nederlandse prediker is een omstreden figuur. In Nederland ontstond er ophef over zijn koraninternaat nadat ouders klaagden over de mishandeling van kinderen. Bovendien zou hij onderwezen hebben dat liegen tegen ongelovigen mag.

Geert HOUBEN

Op 24 mei stond El Mokadmi gepland in de moskee van Houthalen. “Wij hebben hem afgezegd en een vervanger gezocht”, stelt Hakim Akhim, moskeebestuurder en Houthalens gemeenteraadslid. “Via de media vernamen we meer over hem en we stonden versteld van wat we lazen. Dan hoeft het voor ons niet meer. Wij willen een positief imago en zaken zoals dit kunnen we missen als kiespijn. Die lessen hebben wij uit het verleden wel getrokken.”

Tijdens de ramadan zakken wel meer buitenlandse predikers naar Vlaamse moskeeën af, zo ook Said El Mokadmi. De Nederlandse predikant is op zijn minst omstreden te noemen. In 2010 schrapte de Badr moskee in Hasselt al een lezing nadat er heisa over zijn komst ontstond. De sheikh of geleerde staat weliswaar niet bekend als haatpredikant, maar hij kwam anderhalf jaar geleden in Nederland nog in het oog van de storm terecht met zijn koraninternaat. Ouders klaagden over povere leefomstandigheden, mishandeling en polarisatie. Volgens tegenstanders legde de school, die intussen zelf de deuren sloot, kinderen op om afstand te nemen van niet-moslims en zou onderwezen werden dat liegen tegen ongelovigen mag.

Genk

Op vrijdag 11 mei hield de prediker halt in de door de Vlaamse regering erkende Marokkaanse moskee in Genk. “Wij laten de politie altijd checken wie er komt spreken. Toen ik in april de info over de lezing kreeg, was er geen aanleiding om deze te verbieden”, zegt de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V). “Dat is trouwens enkel mogelijk wanneer de predikers oproepen tot haat en geweld. Dat was hier niet het geval. Bovendien zijn de lezingen van El Mokadmi ook in Nederland niet verboden. Ook nu hebben we geen info die aanleiding geeft om de lezing te verbieden. We volgen dat via onze Lokale Taskforce nauw op en de naam van El Mokadmi komt niet voor op de lijsten van het OCAD.”

Gemeenteraadslid en bestuurslid van de moskee Nawal Farih (CD&V) beklemtoont dat de moskee voor transparantie staat. “Een werkgroep stuurt zijn lijsten door naar de Raad van Bestuur van de moskee, de Raad stuurt de lijsten door naar de lokale overheden voor een finale check. Dat is ook hier gebeurd. Zij geven hun advies en hebben er geen problemen bij vermeld. Of er dan niets fout gelopen is? Zij werken ook maar met de info die ze krijgen.”

Houthalen

Tahar Chabhi van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Limburg betreurt dat de lezing van El Mokadmi is doorgegaan, maar toont begrip. “Dit is gebeurd uit onwetendheid, op vraag van jongeren die op zoek waren naar een Nederlandse predikant. Wij staan niet open voor extreem gedachtegoed. Volgens de overlevering van de profeet mag een moslim trouwens niet liegen. Ook niet tegen niet-moslims.”