Niet zwemmen, maar vliegen: Blankenbergse redders rukken volgende zomer uit met drones

© JVE

Zwemmen kunnen ze als de besten, vliegen moeten ze nog leren. Daarom volgen vijf Blankenbergse strandredders een stoomcursus in drones besturen. Die moeten vanaf komende zomer helpen om drenkelingen te redden.

Junior Verbeeke

In drie dagen tijd krijgen vijf strandredders alle theorie voor hun A1-brevet - het hoogst haalbare - erin gestampt. Bij Noordzee Drones in Zeebrugge krijgen de redders nodige vaardigheden aangeleerd om vanaf het komende zomerseizoen een drone te besturen. Want dat mag niet zomaar. Dinsdag gingen ze van start.

“Hele boterham”

“Ons brevet zal ons toelaten om te vliegen met een toestel tot en met 150 kilogram”, legt hoofdredder Tom Cocle uit. “Eigenlijk staat de theorie van zo'n brevet bijna gelijk met het besturen van een sportvliegtuigje. Het is behoorlijk zwaar en veel, maar wel heel interessant en absoluut nodig. Je vliegt boven mensen. Een lesdag duurt hier van 7.45 uur tot 18 uur. Na ons theoretisch examen beginnen we pas aan het praktisch luik. Alles samen is het een hele boterham. Voor mij is het twintig jaar geleden dat ik nog eens op schoolbanken zat (lacht).”

© JVE

Volgens Cocle wordt de drone op het strand wel een enorme meerwaarde. “Maar dan moet de drone wel gecoördineerd gebruikt worden, en dat gebeurde vroeger tijdens zo’n test niet altijd goed. De toepassingen zijn heel interessant. Onze drone krijgt bijvoorbeeld een speaker waarmee in onbewaakte zones boodschappen kunnen uitsturen. De thermische camera helpt om drenkelingen of andere mensen op te sporen”, gaat Cocle verder. “Overlast in de duinen kunnen we makkelijker in kaart brengen. Na een interventie kunnen de beelden van onze drone ook educatief nuttig zijn.” Ondertussen mocht Cocle al een rondje vliegen met een kleiner en makkelijker model. “Het is wennen, zeker als er wat wind staat.”

Erkenning

De drone die de provincie aankoopt voor Blankenberge kost - enkele opties inclusief - ongeveer 5.000 euro. Het ding kan een halfuurtje in de lucht blijven. Cocle is blij dat de gouverneur voor Blankenberge koos om het project voor de eerste keer in het werkveld te gebruiken. “Met onze reddingsdienst willen we al jaren een pioniersrol spelen aan de Belgische kust. We zijn de enige gemeente met een vaste kern strandredders”, vertelt hij. “Dat Blankenberge zo’n primeur krijgt, wordt stilaan traditie. Het is een waardering voor het werk en de inzet van heel ons team.”