Cederic op het startpodium van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker.© Stijn Van de Sande

Mechelaar Cederic (32) fietst 1.000 km voor Kom op tegen Kanker voor overleden papa: “Ik nader de leeftijd die hij had toen hij stierf”

Mechelen -

Mechelaar Cederic Weckx stond vrijdag aan de start van de tweede etappe van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. De 32-jarige Maneblusser fietst voor het eerst mee en legt de meteen de volledige afstand solo af. “Ik doe dit voor mijn papa, want ik nader de leeftijd die hij had toen hij stierf”, zegt Cederic.

Stijn Van de Sande

Het paarse peloton van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker werd vrijdagochtend op gang geschoten door Mechelaar Cederic Weckx. De dertiger staat dit jaar voor het eerst aan de start van het fietsevenement voor het goede doel. “In het verleden reed mijn mama al eens mee”, vertelt de Maneblusser. “En ik zei altijd dat ik het ook eens wilde doen, en dan graag de volledige afstand solo. Dit jaar vond ik het perfecte moment.”

“Mijn papa Dirk stierf aan kanker toen ik 3 jaar was, inmiddels 29 jaar geleden”, zegt Cederic. “Ik nader de leeftijd die hij had op het moment dat hij stierf, en dat besef hakte er wel wat in. Daardoor besliste ik om er dit jaar vol voor te gaan. Ik ben sowieso wel sportief en begon samen met vrienden te fietsen. Ik liet ook een trainingsschema opstellen om er helemaal klaar voor te zijn.”

De eerste dag verliep alvast vlot. “Ik mag niet te vroeg victorie kraaien, maar het gaat vrij goed”, zegt hij wanneer hij zich opmaakt voor de start van dag twee. “Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Al verwacht ik wel dat het de volgende dagen moeilijker zal worden. De vermoeidheid neemt toe en vooral de aankomst in Mechelen zondagavond zal emotioneel zijn. Maar ik ben blij dat ik dit voor mijn papa kan doen. Zo is de cirkel rond.”

Cederic fietst de volledige duizend kilometer solo.© Stijn Van de Sande

Marathon en bonsaibomen

Ook Cederic zamelde 5.500 euro startgeld in. “Ik heb veel steun gekregen van mijn vrienden, die in hun omgeving ook geconfronteerd worden met de ziekte. Iedereen kent wel iemand met kanker, waardoor de solidariteit groot is. Er werd ook een kerstdrink georganiseerd, we verkochten bonsaibomen en een van mijn vrienden zamelde geld in door een marathon te lopen.”

“We hebben zelfs al een spaarpotje voor de editie van volgend jaar”, klinkt het. “Al zal ik die waarschijnlijk niet solo rijden, want ik wil heel graag ook eens met een groter team deelnemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners